Vega rakott karfiol tejmentesen
2014.11.17.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Főétel, Ebéd, Vacsora,
Címkék: ebéd, rizs, rakott, karfiol, vega, vacsora
Recept összetevői:
A blog egyik követőjének ezúton is köszönöm, hogy elküldte ezt a receptet nekünk, mert vegagyerek rakott karfiolja egy újabb megoldást adott a rakott ételek tetején a tejföl-sajt kombó kiváltására.
Hozzávalók (családi adag):
- 1 közepes karfiol
- 1 csésze barna rizs
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- Fűszerek: só
A beshamel mártáshoz:
- 3 evőkanál tejmentes vaj (pl. liga)
- 5 evőkanál zabliszt
- 500 gramm növényi tej
- Fűszerek: só, bors
A rizst kicsit pirítsuk meg egy kevés olajon (mi már kókuszolajat használunk), majd kétszeres mennyiségű vízben, enyhén sózva főzzük puhára. A karfiolt mossuk meg, és pároljuk meg.Egy kevés olajon pirítsuk meg a kicsire felkockázott hagymát, és forgassuk meg benne a karfiolt. Majd készítsük el a beshamel mártást: a fazékban felolvasztott vajba fokozatosan keverjük bele a lisztet, majd ugyanilyen lassan a növényi tejet. Addig kavargassuk, amíg besűrűsödik, közben fűszerezzük enyhén sóval és fehér borssal.
A kiolajozott jénaiba öntsük bele a rizzsel óvatosan összekavart karfiolt, és öntsük le a besamel mártással. 190 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megsül. A picur azt hitte, sajt van a tetején.