{"id":4375419,"date":"2012-04-11T11:01:00","date_gmt":"2012-04-11T09:01:00","guid":{"rendered":"http:\/\/babykitchen.blog.hu\/2012\/04\/11\/gomboctesztaba_zart_zoldsegek_babaknak"},"modified":"2018-03-06T14:59:08","modified_gmt":"2018-03-06T13:59:08","slug":"gomboctesztaba_zart_zoldsegek_babaknak","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/babakonyha.hu\/gomboctesztaba_zart_zoldsegek_babaknak\/","title":{"rendered":"Gomb\u00f3ct\u00e9szt\u00e1ba z\u00e1rt z\u00f6lds\u00e9gek bab\u00e1knak"},"content":{"rendered":"
Azon gondolkoztunk, hogyan tudn\u00e1nk a z\u00f6lds\u00e9geket an\u00e9lk\u00fcl t\u00e9szt\u00e1ba z\u00e1rni, hogy toj\u00e1st, \u00e9leszt\u0151t, s\u00fct\u0151port stb. kellene haszn\u00e1lni, \u00e9s j\u00f6tt a nagy \u00f6tlet: a gomb\u00f3ct\u00e9szta. Az\u00a0elnevez\u00e9s a Nagyit\u00f3l sz\u00e1rmazik, nem tudom, hogy t\u00e9nyleg ez-e a becs\u00fcletes neve, mindenesetre nem m\u00e1s, mint f\u0151tt krumpli, mogyor\u00f3nyi vaj \u00e9s liszt kever\u00e9ke.<\/p>\n
Hozz\u00e1val\u00f3k a t\u00e9szt\u00e1hoz:<\/p>\n
Hozz\u00e1val\u00f3k a t\u00f6ltel\u00e9khez:<\/p>\n
A krumplit megh\u00e1mozzuk, megmossuk, felkock\u00e1zzuk, \u00e9s feltessz\u00fck annyi v\u00edzben, ami ellepi, f\u0151ni (lehet p\u00e1rolni is!). Mikor megpuhult, krumplinyom\u00f3n vagy vill\u00e1val \u00e1tt\u00f6rj\u00fck \u00e9s belekavarjuk a t\u00e9nyleg minim\u00e1lis vajat. Hagyjuk kih\u00fclni. (Fontos!\u00a0K\u00fcl\u00f6nben sokkal t\u00f6bb lisztet sz\u00edv fel, mint amire sz\u00fcks\u00e9g lenne.)<\/p>\n
K\u00f6zben k\u00e9sz\u00edtj\u00fck a z\u00f6lds\u00e9geket. Tiszt\u00edt\u00e1s, pucol\u00e1s ut\u00e1n vagy megp\u00e1roljuk azokat, vagy egy faz\u00e9kban kev\u00e9s v\u00edzben – ugyancsak annyi, amennyi \u00e9ppen ellepi – megf\u0151zz\u00fck. Mikor megpuhultak, le\u00f6ntj\u00fck r\u00f3luk a vizet, \u00e9s kicsit megturmixoljuk. N\u00e1lunk a picur m\u00e1r szeret r\u00e1gni, ez\u00e9rt csak kicsit t\u00f6r\u00f6m \u00f6ssze a z\u00f6lds\u00e9geket.<\/p>\n
Am\u00edg h\u00fcl a t\u00f6ltel\u00e9k, a lisztet \u00f6sszekeverj\u00fck a krumplival, kicsit \u00e1tgy\u00farjuk, majd lisztezett fel\u00fcleten kiny\u00fajtjuk. K\u00e9ssel n\u00e9gyzetekre v\u00e1gjuk a t\u00e9szt\u00e1t, ezek k\u00f6zep\u00e9re ker\u00fcl a z\u00f6lds\u00e9gmix\u00fcnk. V\u00e9g\u00fcl – a cs\u00fccsk\u00f6ket \u00f6sszefogva – kis gomb\u00f3cokat form\u00e1zunk bel\u0151le. S\u00fct\u0151pap\u00edrral kib\u00e9lelt tepsibe helyezz\u00fck a gomb\u00f3cokat, \u00e9s 170 fokra el\u0151meleg\u00edtett s\u00fct\u0151ben kb. 10-15 percig s\u00fctj\u00fck. (Ha m\u00e1r kicsit pirul a teteje, j\u00f3 is, lehet kiszedni.)<\/p>\n
Ha valakinek els\u0151re kem\u00e9nyebb lesz a burok (nekem az volt, mert tov\u00e1bb s\u00fct\u00f6ttem, mint sz\u00fcks\u00e9ges lett volna), t\u00e1lal\u00e1sn\u00e1l lehet r\u00e1 egy kis r\u00edzstejet locsolni, vagy b\u00e1rmilyen m\u00e1s levesesebb f\u0151zel\u00e9ket.<\/p>\n
\u00c9n magamnak ut\u00f3lag szoktam f\u0171szerezni, s\u00f3zni, de meg lehet \u00fagyis oldani, hogy kett\u00e9osztjuk az adagot (t\u00e9szt\u00e1t, z\u00f6lds\u00e9geket), \u00e9s a saj\u00e1tunkat\u00a0m\u00e9g gy\u00e1rt\u00e1s k\u00f6zben\u00a0f\u0171szerezz\u00fck.<\/p>\n
Ha tetszett a recept, k\u00f6vess a\u00a0Facebookon\u00a0<\/a>\u00e9s az\u00a0Instagramon<\/a>!<\/p>\n <\/p>\n <\/p>\n
\n