{"id":4448833,"date":"2012-04-17T20:00:00","date_gmt":"2012-04-17T18:00:00","guid":{"rendered":"http:\/\/babykitchen.blog.hu\/2012\/04\/17\/rakott_hajdina_babaknak"},"modified":"2018-03-06T15:07:06","modified_gmt":"2018-03-06T14:07:06","slug":"rakott_hajdina_babaknak","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/babakonyha.hu\/rakott_hajdina_babaknak\/","title":{"rendered":"\u00cdzletes rakott hajdina"},"content":{"rendered":"
A hajdina pozit\u00edvumaib\u00f3l m\u00e1r eml\u00edtettem p\u00e1r dolgot, k\u00f6zben tal\u00e1ltam egy m\u00e9g r\u00e9szletesebb le\u00edr\u00e1st (itt<\/a>), ahol azt is megeml\u00edtik, hogy a hajdin\u00e1nak magas a kalcium tartalma. Mivel a picur m\u00e1r t\u00f6bb mint egy h\u00f3napja nem eszik tejterm\u00e9ket, ez nagyon megfogott. Mikor a hajdina felhaszn\u00e1l\u00e1si lehet\u0151s\u00e9geit keresg\u00e9ltem, akkor akadtam r\u00e1 p\u00e1r rakott hajdina receptre, de a legt\u00f6bb helyen tejf\u00f6l, tejsz\u00edn, toj\u00e1s, sajt szerepelt a hozz\u00e1val\u00f3k k\u00f6z\u00f6tt. Megint k\u00eds\u00e9rletezni kezdtem, \u00edgy sz\u00fcletett ez a recept.<\/p>\n Hozz\u00e1val\u00f3k (csal\u00e1di adag):<\/p>\n Igaz\u00e1b\u00f3l ez egy olyan nagy adag lett, hogy az eg\u00e9sz csal\u00e1d j\u00f3l lakott bel\u0151le, \u00e9s m\u00e9g a m\u00e9lyh\u0171t\u0151be is ker\u00fclt egy k\u00f6vetkez\u0151 alkalomra.<\/p>\n A hajdina tiszt\u00edt\u00e1sa hasonl\u00f3an t\u00f6rt\u00e9nik, mint a k\u00f6les\u00e9 \u00e9s a rizs\u00e9. Azt mondj\u00e1k, \u00e9rdemes t\u00f6bbsz\u00f6r \u00e1tmosni, hogy elt\u0171nj\u00f6n az enyh\u00e9n olajos \u00edze, \u00e9n nem \u00e9reztem, mikor els\u0151 alkalommal ett\u00fck, de az\u00e9rt m\u00e1sodj\u00e1ra m\u00e1r \u00e9n is \u00edgy tettem. :) Kicsit t\u00f6bb mint k\u00e9tszeres mennyis\u00e9g\u0171 v\u00edzben kif\u0151zz\u00fck. Hasonl\u00f3an a k\u00f6leshez, fedett faz\u00e9kban, forr\u00e1st\u00f3l sz\u00e1m\u00edtva 20 percig alacsony fokozaton f\u0151zz\u00fck, majd 10 percig m\u00e9g a t\u0171zhelyen hagyjuk.<\/p>\n K\u00f6zben a felkock\u00e1zott hagym\u00e1t \u00fcvegesre p\u00e1roljuk (v\u00edzen\/olajon\/vajon – ki mit szeret), majd hozz\u00e1adjuk a h\u00fast, \u00e9s megpir\u00edtjuk,\u00a0s\u00f3val, borssal enyh\u00e9n f\u0171szerezz\u00fck.<\/p>\n A z\u00f6lds\u00e9geket – tiszt\u00edt\u00e1s, a padlizs\u00e1n eset\u00e9ben felkock\u00e1z\u00e1s ut\u00e1n – ugyancsak beletessz\u00fck egy faz\u00e9kba, \u00e9s kev\u00e9s v\u00edzzel megp\u00e1roljuk \u0151ket, a v\u00e9g\u00e9n rakunk r\u00e1juk egy kis z\u00f6ldf\u0171szert: majoranna\/bazsalikom\/petrezselyem – kit mit szeret.<\/p>\n Ha minden puha, akkor j\u00f6het a r\u00e9tegez\u00e9s: a kivajazott j\u00e9naiba j\u00f6n el\u0151sz\u00f6r a hajdina, azt\u00e1n a dar\u00e1lth\u00fas, majd a z\u00f6lds\u00e9gek. A tetej\u00e9n sz\u00e9toszlatjuk a tejsz\u00ednt.\u00a0200 fokon 30-40 percig s\u00fctj\u00fck.<\/p>\n Kor\u00e1bban m\u00e1r pr\u00f3b\u00e1lkoztam a hajdin\u00e1val (r\u00e9p\u00e1s hajdinagomb\u00f3c form\u00e1j\u00e1ban) a picurn\u00e1l, de akkor nem aratott sikert, most viszont t\u00fcrelmetlen\u00fcl v\u00e1rta, hogy a sz\u00e1j\u00e1ban landoljon a k\u00f6vetkez\u0151 falat. \u00d6r\u00f6m volt n\u00e9zni.<\/p>\n Ha tetszett a recept, k\u00f6vess a\u00a0Facebookon\u00a0<\/a>\u00e9s az\u00a0Instagramon<\/a>!<\/p>\n\n
\n