{"id":4465346,"date":"2012-05-15T12:20:00","date_gmt":"2012-05-15T10:20:00","guid":{"rendered":"http:\/\/babykitchen.blog.hu\/2012\/05\/15\/hajdinas_zabos_teasuti_babaknak"},"modified":"2016-10-14T10:17:19","modified_gmt":"2016-10-14T09:17:19","slug":"hajdinas_zabos_teasuti_babaknak","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/babakonyha.hu\/hajdinas_zabos_teasuti_babaknak\/","title":{"rendered":"Linzer hajdina- \u00e9s zabpehelyliszttel"},"content":{"rendered":"
Azon gondolkoztam, vajon m\u0171k\u00f6dik-e a t\u00f6k\u00e9letes (toj\u00e1s, tej n\u00e9lk\u00fcli)\u00a0linzer<\/a>\u00a0recept m\u00e1s liszttel, \u00edgy kezdtem el k\u00eds\u00e9rletezni a hajdina- \u00e9s a zabliszttel. Ez az els\u0151 pr\u00f3b\u00e1lkoz\u00e1som volt, \u00e9s az els\u0151 falat ut\u00e1n azt mondtam: „na, ezt is kipr\u00f3b\u00e1ltuk, de ennyi”, csak azt\u00e1n ettem m\u00e9g egy falatot, \u00e9s egyszerre csak elt\u0171nt h\u00e1rom tall\u00e9r. A picur meg egyenes im\u00e1dja… \u00cdgy t\u00f6rt\u00e9nt, hogy r\u00e1szoktunk, mivel a hajdina<\/a>\u00a0\u00e9s a zab<\/a>\u00a0am\u00fagy is igen \u00e9rt\u00e9kes gabona, \u00e9s a pocakot is rendben tartja. A bab\u00e1nknak rizstejet k\u00edn\u00e1lok mell\u00e9, iszogathat k\u00f6zben, amikor megszomjazik, \u00e9n meg te\u00e1t f\u0151z\u00f6k hozz\u00e1. Ez teh\u00e1t egy sz\u00e1razabb, de finom teas\u00fctem\u00e9ny.<\/p>\n Hozz\u00e1val\u00f3kat ld. a jegyzetlapon.<\/p>\n Ugyan\u00fagy k\u00e9sz\u00fcl, mint a linzer, a t\u00e1lba kim\u00e9rj\u00fck a liszteket, a cukrot, a vajat, \u00e9s hozz\u00e1adjuk a fah\u00e9jat, majd \u00f6sszemorzsoljuk az eg\u00e9szet, illetve \u00e1tgy\u00farjuk. Ha m\u00e1r nem ragad az ed\u00e9ny fal\u00e1hoz, lehet is hengerr\u00e9 form\u00e1zni, aluf\u00f3li\u00e1ba csomagolni, \u00e9s a h\u0171t\u0151be rakni. 1-2 \u00f3r\u00e1t hagyjuk pihenni, majd vegy\u00fck ki, \u00e9s lisztezett fel\u00fcleten ny\u00fajtsuk nagyon v\u00e9konyra a t\u00e9szt\u00e1t. V\u00e9g\u00fcl szaggassuk ki a k\u00edv\u00e1nt form\u00e1kat.<\/p>\n Nekem el\u0151sz\u00f6r nem siker\u00fclt a ny\u00fajt\u00e1s, akkor csak f\u00e9l \u00f3r\u00e1t hagytam pihenni. Viszont az egyik alkalommal a picur miatt \u00fagy alakult, hogy egy eg\u00e9sz est\u00e9t pihent a t\u00e9szta, \u00e9s reggel olyan sz\u00e9pen ki lehetett ny\u00fajtani, ak\u00e1rcsak a hagyom\u00e1nyos linzer t\u00e9szt\u00e1t. Csak t\u00e9nyleg j\u00f3l meg kell lisztezni a deszk\u00e1t. Ha valaki \u00fagy j\u00e1r, mint \u00e9n el\u0151sz\u00f6r, ne essen k\u00e9ts\u00e9gbe, tegyen \u00fagy, mint\u00a0a\u00a0zabs\u00fcti<\/a>\u00a0eset\u00e9ben: form\u00e1zzunk gomb\u00f3cokat, \u00e9s a k\u00e9t tenyer\u00fcnk k\u00f6z\u00f6tt kilap\u00edtva, megform\u00e1zva tegy\u00fck egy s\u00fct\u0151pap\u00edrral b\u00e9lelt tepsibe.<\/p>\n El\u0151meleg\u00edtett s\u00fct\u0151ben 170 fokon kb. 15 perc alatt megs\u00fctj\u00fck \u0151ket. Amikor aranybarna a sz\u00e9le, m\u00e1r lehet is kivenni. Ha kicsit kih\u0171lt, m\u00e1r lehet is belerakni egy f\u00e9mdobozba.<\/p>\n \u00a0<\/p>\n \n\n