{"id":4465415,"date":"2012-04-24T10:00:00","date_gmt":"2012-04-24T08:00:00","guid":{"rendered":"http:\/\/babykitchen.blog.hu\/2012\/04\/24\/feherkenyer_eleszto_sutopor_tojas_nelkul"},"modified":"2020-04-11T11:38:04","modified_gmt":"2020-04-11T10:38:04","slug":"feherkenyer_eleszto_sutopor_tojas_nelkul","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/babakonyha.hu\/feherkenyer_eleszto_sutopor_tojas_nelkul\/","title":{"rendered":"Kov\u00e1szos feh\u00e9rkeny\u00e9r"},"content":{"rendered":"
Kitart\u00f3 pr\u00f3b\u00e1lkoz\u00e1s eredm\u00e9nye ez a keny\u00e9r. Mint m\u00e1r eml\u00edtettem, olyan kenyeret akartam k\u00e9sz\u00edteni, amelyben nincs \u00e9leszt\u0151, sz\u00f3dabikarb\u00f3na, toj\u00e1s, tej, s\u00fct\u0151por, teh\u00e1t semmi olyan, ami hasf\u00e1j\u00e1st v\u00e1lthat ki.<\/p>\n
Ez volt az els\u0151 keny\u00e9r, amely ehet\u0151 lett :), finom ropog\u00f3s volt a k\u00fclseje, de puha a belseje, kicsit laposabb lett, mivel k\u00f6r alak\u00fa tepsiben s\u00fct\u00f6ttem ki, de m\u00e1sodj\u00e1ra m\u00e1r ez sem hib\u00e1dzott :)<\/p>\n
Hozz\u00e1val\u00f3kat ld. a jegyzetlapon.<\/p>\n
A kov\u00e1sz elk\u00e9sz\u00edt\u00e9se:<\/strong><\/p>\n Az \u00e9leszt\u0151mentes kov\u00e1sz elk\u00e9sz\u00edt\u00e9s\u00e9hez sz\u00fcks\u00e9g van h\u00e1rom-n\u00e9gy napra, de gyerekj\u00e1t\u00e9k az eg\u00e9sz, \u00e9s ut\u00e1na csak szapor\u00edtani kell. A le\u00edr\u00e1s itt<\/a>, b\u00e1r \u00e9n nem bonyol\u00edtottam ennyire, \u00e9s ugyan\u00fagy funkcion\u00e1lt, kov\u00e1sz lett bel\u0151le.<\/p>\n – 1. nap: vesz\u00fcnk egy bef\u0151ttes \u00fcveget \u00e9s rakunk bele 3 ek k\u00e9zmeleg vizet \u00e9s 3 ek feh\u00e9rlisztet, \u00f6sszekeverj\u00fck, lez\u00e1rjuk az \u00fcveget.<\/p>\n – 2. nap: hozz\u00e1tesz\u00fcnk a t\u00e9szt\u00e1hoz m\u00e9g 3 ek k\u00e9zmeleg vizet \u00e9s 3 ek feh\u00e9rlisztet, ezt is \u00a0\u00f6sszekeverj\u00fck.<\/p>\n – 3. nap: 100 gramm v\u00edz \u00e9s 100 gramm liszt j\u00f6n m\u00e9g hozz\u00e1. \u00c9s hagyjuk m\u00e9g egy napot \u00e1llni.<\/p>\n – Ha haszn\u00e1ltuk a kov\u00e1szt, h\u0171t\u0151be rakhatjuk, ott el\u00e1ll a k\u00f6vetkez\u0151 alkalomig, azt \u00edrj\u00e1k, ha nem pen\u00e9szes, akkor haszn\u00e1lhat\u00f3. Ugyanis kicsit becsap\u00f3s, mert a j\u00f3 kov\u00e1sznak enyh\u00e9n savanyk\u00e1s lesz az illata.<\/p>\n A keny\u00e9r elk\u00e9sz\u00edt\u00e9se (recept innen<\/a>):<\/p>\n A felsorolt hozz\u00e1val\u00f3kat megdagasztjuk, \u00e9s meleg helyen megkelesztj\u00fck.\u00a0\u00c9rdemes t\u00fcrelmesnek lenni, \u00e9s ak\u00e1r 6-8 \u00f3r\u00e1ig is keleszteni, pl. este bedagasztjuk \u00e9s reggel dolgozunk vele tov\u00e1bb, vagy ford\u00edtva (n\u00e1lunk ez ut\u00f3bbi v\u00e1lt be).<\/p>\n A megkelt t\u00e9szt\u00e1t lisztezett fel\u00fcleten \u00e1tgy\u00farjuk, majd kivajazott form\u00e1ba tessz\u00fck (\u00e9n egy t\u00e9glalap alak\u00fa \u0151zgerinc form\u00e1ba tettem m\u00e1r a m\u00e1sodikat, \u00e9s s\u00fct\u00e9sn\u00e9l m\u00e1r t\u00e9nyleg f\u00f6lfel\u00e9 n\u00f6vekedett, \u00e9s eg\u00e9sz keny\u00e9rforma lett :)<\/p>\n M\u00e9g egyszer megkelesztj\u00fck, sokkal r\u00f6videbb ideig, \u00e9n kb. 1-1,5 \u00f3r\u00e1ig kelesztem m\u00e9g.\u00a0A s\u00fct\u0151be egy v\u00edzzel teli ed\u00e9nyt helyez\u00fcnk, \u00e9s el\u0151meleg\u00edtj\u00fck 220 fokra.<\/p>\n A s\u00fct\u00e9s el\u0151tt v\u00edzzel megkenj\u00fck a kenyeret, \u00e9s bev\u00e1gjuk.\u00a010 percig 220 \u00b0C-on, 30 percig 180 \u00b0C-on s\u00fctj\u00fck.\u00a0A s\u00fct\u0151b\u0151l kiv\u00e9ve ism\u00e9t megkenj\u00fck v\u00edzzel, \u00e9s egy r\u00e1csra tessz\u00fck h\u0171lni, nehogy el\u00e1zzon az alja a saj\u00e1t g\u0151z\u00e9ben.<\/p>\n Mondanom sem kell, hogy a picur im\u00e1dta \u00edgy kereken is :)<\/p>\n Ha tetszett a recept, k\u00f6vess a\u00a0Facebookon\u00a0<\/a>\u00e9s az\u00a0Instagramon<\/a>!<\/p>\n