{"id":4505769,"date":"2012-05-26T13:23:00","date_gmt":"2012-05-26T11:23:00","guid":{"rendered":"http:\/\/babykitchen.blog.hu\/2012\/05\/26\/zabos_nokedli_tejszines_csirkes_salata_ontettel_babaknak"},"modified":"2018-06-22T13:31:58","modified_gmt":"2018-06-22T12:31:58","slug":"zabos_nokedli_tejszines_csirkes_salata_ontettel_babaknak","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/babakonyha.hu\/zabos_nokedli_tejszines_csirkes_salata_ontettel_babaknak\/","title":{"rendered":"Zabos nokedli tejsz\u00ednes csirk\u00e9s sal\u00e1ta \u00f6ntettel bab\u00e1knak"},"content":{"rendered":"
Egyik \u00e9jjel, miut\u00e1n visszafektettem a picurt, nem tudtam elaludni, \u00e9s mikor m\u00e1r t\u00f6bb mint egy \u00f3r\u00e1ja forgol\u00f3dtam, elkezdtem recepteket n\u00e9zegetni. Megint siker\u00fclt nyolc-t\u00edz receptb\u0151l egyet gy\u00farni, \u00e9s ami szerencse, hogy m\u00e1r els\u0151re nagyon j\u00f3 lett az eredm\u00e9ny.<\/p>\n
Hozz\u00e1val\u00f3k a nokedlihez (csal\u00e1di adag, vagy a m\u00e9lyh\u0171t\u0151be kell rakni, ami marad):<\/p>\n
M\u00e9rj\u00fck ki egy t\u00e1lba a zabpelyhet, a zablisztet \u00e9s a v\u00edzet, \u00edzes\u00edts\u00fck egy kis s\u00f3val (\u00e9n egy mokk\u00e1skan\u00e1lnyit raktam bele), \u00e9s keverj\u00fck \u00f6ssze az eg\u00e9szet. Egy nagy l\u00e1basban forraljunk vizet, \u00e9s a b\u0151 lobog\u00f3 v\u00edzbe szaggassuk bele a nokedlit.<\/p>\n
Nekem nincs nokedli szaggat\u00f3m – mint eml\u00edtettem, kor\u00e1bban a konyh\u00e1t is ker\u00fcltem :) -, \u00edgy egy sajtreszel\u0151 nagy lyuk\u00fa r\u00e9sz\u00e9n szaggattam ki a nokedlit, \u00edgy kicsit galusk\u00e1s kin\u00e9zete lett, ami a picur m\u00e9reteit tekintve nem is volt h\u00e1tr\u00e1ny.<\/p>\n
\u00dajraforr\u00e1st\u00f3l sz\u00e1m\u00edtva 3-4 percig f\u0151zz\u00fck a nokedlit, majd sz\u0171rj\u00fck le. P\u00e1ran \u00edrt\u00e1k, hogy hideg v\u00edzzel le lehet \u00f6nteni, \u00e9s akkor nem fog egym\u00e1shoz ragadni. \u00cdgy tettem \u00e9n is, csak akkor a s\u00f3hoz szokott feln\u0151tteknek majd egy kicsit ut\u00e1na kell s\u00f3zni, vagy a sz\u00f3sz legyen f\u0171szeresebb.<\/p>\n
Hozz\u00e1val\u00f3k a sz\u00f3szhoz (kb. 2 babaadag):<\/p>\n
A sal\u00e1t\u00e1t mossuk meg alaposan foly\u00f3 v\u00edzben, hogy ne legyen homokos, majd kev\u00e9s v\u00edzben tegy\u00fck fel f\u0151ni, fedett faz\u00e9kban k\u00f6zepes fokozaton p\u00e1roljuk puh\u00e1ra. A h\u00fast daraboljuk kis kock\u00e1kra, \u00e9s ugyancsak tegy\u00fck lefedett faz\u00e9kba, alacsony fokozaton – f\u00e9lid\u0151ben egy kis majorann\u00e1val megsz\u00f3rva – f\u0151zz\u00fck puh\u00e1ra. A sal\u00e1t\u00e1t, ha megpuhult, kicsit turmixoljuk meg, vagy k\u00e9ssel v\u00e1gjuk apr\u00f3bb darabokra. (N\u00e1lunk a picur \u00e9ppen aludt, \u00edgy a deszka-k\u00e9s kombin\u00e1ci\u00f3 maradt.) Tegy\u00fck a h\u00fashoz, 1-2 percre f\u0151zz\u00fck \u00f6ssze \u0151ket, majd \u00f6nts\u00fck r\u00e1 a tejsz\u00ednt. Ha felforrt, el is k\u00e9sz\u00fclt.<\/p>\n
Tipp: Apa \u00e9s anya sal\u00e1ta helyett gomb\u00e1t kapott a kock\u00e1kra v\u00e1gott csirke mell\u00e9 a sz\u00f3szba (a gomb\u00e1t tiszt\u00edt\u00e1s ut\u00e1n v\u00e9konyra szeletelj\u00fck \u00e9s fed\u0151 alatt faz\u00e9kban puh\u00e1ra p\u00e1roljuk), illetve apa hagyom\u00e1nyos tejsz\u00ednt, anya pedig zabtejsz\u00ednt. A f\u0171szerez\u00e9s ez esetben: feh\u00e9rbors, szerecsendi\u00f3, s\u00f3 volt. A m\u0171velet ugyanaz, mint a sal\u00e1t\u00e1s \u00f6ntet eset\u00e9ben.<\/p>\n
Hagyjuk egy-k\u00e9t percig, hogy \u00f6ssze\u00e9rjenek az \u00edzek, a sz\u00f3szt \u00f6nts\u00fck a nokedlire, \u00e9s\u00a0lehet is t\u00e1lalni.<\/p>\n
\n