{"id":4506587,"date":"2012-05-20T18:20:00","date_gmt":"2012-05-20T16:20:00","guid":{"rendered":"http:\/\/babykitchen.blog.hu\/2012\/05\/20\/jenaiban_sult_karaj_parolt_zoldsegekkel_kakukkfuves_beshamel_martasban"},"modified":"2012-05-20T18:20:00","modified_gmt":"2012-05-20T16:20:00","slug":"jenaiban_sult_karaj_parolt_zoldsegekkel_kakukkfuves_beshamel_martasban","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/babakonyha.hu\/jenaiban_sult_karaj_parolt_zoldsegekkel_kakukkfuves_beshamel_martasban\/","title":{"rendered":"J\u00e9naiban s\u00fclt karaj p\u00e1rolt z\u00f6lds\u00e9gekkel kakukkf\u00fcves beshamel m\u00e1rt\u00e1sban"},"content":{"rendered":"
Nem volt otthon tejf\u00f6l ap\u00e1nak, \u00edgy j\u00f6tt az \u00f6tlet a beshamel m\u00e1rt\u00e1sra, de nem akartam megint „hatf\u00e9l\u00e9t” k\u00e9sz\u00edteni, \u00edgy eleve r\u00edzstejjel k\u00e9sz\u00fclt az eg\u00e9sz adag. Apa b\u00e1r j\u00f3\u00edz\u0171en megette a vacsor\u00e1t, \u00e9s azt mondta, m\u00e1skor is ker\u00fclhet ilyen az asztalra, az\u00e9rt m\u00e9g szokja az \u00faj \u00edzeket, de a picur \u00e9s \u00e9n nagyon odavoltunk az \u00faj tal\u00e1lm\u00e1nyunk\u00e9rt :)<\/p>\n
Hozz\u00e1val\u00f3k (csal\u00e1di adag):<\/p>\n
A j\u00e9nait kivajazzuk, a hagym\u00e1t megh\u00e1mozzuk, lemossuk, karik\u00e1kra v\u00e1gjuk, \u00e9s a kivajazott j\u00e9naiba sz\u00f3rjuk. A h\u00fast lemossuk, \u00e9s j\u00e9naiba helyezz\u00fck, sz\u00f3rjunk r\u00e1 egy kis kakukkf\u00fcvet \u00e9s majorann\u00e1t. \u00d6nts\u00fcnk al\u00e1 egy kis r\u00edzstejet, majd fedj\u00fck le aluf\u00f3li\u00e1val. El\u0151meleg\u00edtett s\u00fct\u0151ben 200 fokon kb. 1 \u00f3r\u00e1ig s\u00fcss\u00fck, akkor finom, oml\u00f3s lesz a h\u00fas.<\/p>\n
A z\u00f6lds\u00e9geket megtiszt\u00edtjuk, megpucoljuk, majd a p\u00e1rol\u00f3ba tessz\u00fck, \u00e9s puh\u00e1ra p\u00e1roljuk.\u00a0<\/p>\n
A beshamel m\u00e1rt\u00e1s elk\u00e9sz\u00edt\u00e9s\u00e9t akkora id\u0151z\u00edts\u00fck, amikor m\u00e1r a v\u00e9ge fel\u00e9 j\u00e1runk a f\u0151z\u00e9snek. A tejet meleg\u00edts\u00fck fel egy faz\u00e9kban, a vajat k\u00f6zepes fokozaton olvasszuk meg egy m\u00e1sik faz\u00e9kban, majd adjuk hozz\u00e1 a lisztet. Keverj\u00fck el, majd \u00f6nts\u00fck hozz\u00e1 a meleg tejet fokozatosan, k\u00f6zben kevergess\u00fck k\u00e9zi habver\u0151vel. Eleinte lehet csom\u00f3sabb a massza, de ne ijedj\u00fcnk meg, legy\u00fcnk kitart\u00f3ak, \u00e9s akkor finom, s\u0171r\u0171 m\u00e1rt\u00e1s lesz az eredm\u00e9ny. Ha m\u00e1r kezd s\u0171r\u0171s\u00f6dni, keverj\u00fck bele a csipet s\u00f3t, a f\u00e9l mokk\u00e1skan\u00e1l kakukkf\u00fcvet, \u00e9s a k\u00e9shegynyi szerecsendi\u00f3t. Tov\u00e1bbi keverget\u00e9s mellett hagyjuk bes\u0171r\u0171s\u00f6dni.<\/p>\n
T\u00e1lal\u00e1sn\u00e1l szedj\u00fck a t\u00e1ny\u00e9rra a krumplit, a z\u00f6lds\u00e9geket, \u00e9s a h\u00fast, majd \u00f6nts\u00fck nyakon a m\u00e1rt\u00e1ssal. A s\u00f3hoz szokott feln\u0151tteknek a h\u00fast m\u00e9g melegen s\u00f3zzuk meg, illetve lehet a sz\u00f3szt is ut\u00e1na s\u00f3zni. A picurnak k\u00e9sz\u00fclt a par\u00e1zsburgonya, \u00edgy 4 szem az \u0151 t\u00e1ny\u00e9rj\u00e1ra ker\u00fclt, a t\u00f6bbib\u0151l mi falatozhattunk.<\/p>\n
\u00a0<\/p>\n