{"id":4668166,"date":"2012-08-30T15:21:36","date_gmt":"2012-08-30T13:21:36","guid":{"rendered":"http:\/\/babykitchen.blog.hu\/2012\/08\/30\/amarantos_vanilias_kalacstorta"},"modified":"2017-03-26T19:40:42","modified_gmt":"2017-03-26T18:40:42","slug":"amarantos_vanilias_kalacstorta","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/babakonyha.hu\/amarantos_vanilias_kalacstorta\/","title":{"rendered":"Amarantos vanili\u00e1s kal\u00e1cstorta"},"content":{"rendered":"

El\u00e9rkezett a picur n\u00e9vnapja, \u00e9s a vend\u00e9gseregnek akartam k\u00e9sz\u00edteni valami finoms\u00e1got, de olyat, amit a bab\u00e1nk is megehet. Mivel mostan\u00e1ban a kal\u00e1cstorta nagyon bej\u00f6tt, \u00e9s nem volt id\u0151m, m\u00e1st kik\u00eds\u00e9rletezni, ez\u00e9rt ezt k\u00e9sz\u00edtettem annyi \u00faj\u00edt\u00e1ssal, hogy a t\u00e9szt\u00e1ba amarantot \u00e9s van\u00edli\u00e1t raktam. Persze hogy az amarantos kifli<\/a> adta a motiv\u00e1ci\u00f3t, de most m\u00e1r eleve a lisztbe kevertem bele az amarantot. Hab\u00e1r k\u00fcls\u0151s\u00e9gekben n\u00e1lam a szimpla kal\u00e1cstorta<\/a>\u00a0a nyer\u0151, mivel ez az amarantt\u00f3l p\u00f6tty\u00f6s lett :), az \u00edze ennek is verhetetlen volt, az amarantt\u00f3l finom, \u00e9s k\u00fcl\u00f6nleges lett a t\u00e9szta.<\/p>\n

\n

Hozz\u00e1val\u00f3kat ld. jegyzetlapon:<\/p>\n<\/div>\n

\n
\n
\n
    \n
  • 500 gramm liszt<\/li>\n
  • 75 gramm vaj (n\u00f6v\u00e9nyi, mentes!)<\/li>\n
  • 20 gramm puffasztott amarant<\/li>\n
  • 2 ev\u0151kan\u00e1l\u00a0xilit<\/li>\n
  • 1 te\u00e1skan\u00e1l sz\u0151l\u0151cukor<\/li>\n
  • 25 gramm \u00e9leszt\u0151<\/li>\n
  • 1 mokk\u00e1skan\u00e1l s\u00f3<\/li>\n
  • 250 gramm n\u00f6v\u00e9nyi tej (mi zabitalt haszn\u00e1ltunk)<\/li>\n
  • 1 vaniliar\u00fad kikapart belseje<\/li>\n<\/ul>\n<\/div>\n

    Egy kis langyos tejben az \u00e9leszt\u0151t egy te\u00e1skan\u00e1l sz\u0151l\u0151cukorral futtassuk meg. A lisztet szit\u00e1ljuk \u00e1t, a s\u00f3t, a xilitet, a vaniliar\u00fad kikapart belsej\u00e9t \u00e9s az amarantot keverj\u00fck\u00a0hozz\u00e1. Keverj\u00fck \u00f6ssze a sz\u00e1raz hozz\u00e1val\u00f3kat, majd kock\u00e1zzuk bele a vajat, \u00e9s morzsoljuk \u00f6ssze a liszttel.<\/p>\n<\/div>\n<\/div>\n

    \n
    \n

    Ha az \u00e9leszt\u0151 felfutott, keverj\u00fck a lisztbe, \u00f6nts\u00fck\u00a0hozz\u00e1\u00a0a t\u00f6bbi tejet is, \u00e9s gy\u00farjuk \u00e1t a t\u00e9szt\u00e1t. Addig dagasszuk, m\u00edg a t\u00e9szta selymes, h\u00f3lyagos nem lesz. Majd takarjuk le, tegy\u00fck meleg helyre, \u00e9s kelessz\u00fck a dupl\u00e1j\u00e1ra.<\/p>\n<\/div>\n

    \n
    \n

    Ny\u00fajtsuk ki a t\u00e9szt\u00e1t lisztezett fel\u00fcleten, v\u00e1gjuk cs\u00edkokra (lehet h\u00e1romsz\u00f6g alak\u00fa, hogy k\u00f6nnyebb legyen tekerni), majd tekerj\u00fck fel, mint egy k\u00fcrt\u00f6skal\u00e1csot. A tepsiben helyezz\u00fck egym\u00e1s mell\u00e9 a csig\u00e1kat, majd hagyjuk m\u00e9g 20-25 percig kelni.<\/p>\n<\/div>\n

    \n

    Miel\u0151tt a s\u00fct\u0151be ker\u00fcl, kenj\u00fck meg egy kis tejjel. 180 fokra el\u0151meleg\u00edtett s\u00fct\u0151ben kb. f\u00e9l \u00f3ra alatt k\u00e9szre s\u00fcl.<\/p>\n<\/div>\n

    \n

    Mikor kivessz\u00fck, m\u00e9g megkenhetj\u00fck egy kis cukros v\u00edzzel (1 mk ny\u00edrfacukor 1 tk v\u00edzben feloldva) vagy ami m\u00e9g jobb\/term\u00e9szetesebb (szerintem) zabtejjel.<\/p>\n<\/div>\n<\/div>\n<\/div>\n

    \"amarantos_kalacs.jpg\"
    \n