{"id":4715397,"date":"2012-08-28T21:31:27","date_gmt":"2012-08-28T19:31:27","guid":{"rendered":"http:\/\/babykitchen.blog.hu\/2012\/08\/28\/soskas_csirkes_rakottas"},"modified":"2018-05-07T13:24:57","modified_gmt":"2018-05-07T12:24:57","slug":"soskas_csirkes_rakottas","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/babakonyha.hu\/soskas_csirkes_rakottas\/","title":{"rendered":"S\u00f3sk\u00e1s csirk\u00e9s rakottas"},"content":{"rendered":"
Mi\u00f3ta r\u00e1j\u00f6ttem, hogyan \u00e9rdemes elk\u00e9sz\u00edteni a s\u00f3sk\u00e1t a picurnak, hogy meg is egye (ld. s\u00f3skaf\u0151zel\u00e9k<\/a>, s\u00f3sk\u00e1s t\u00e9szta<\/a>), \u00e9s anyuk\u00e1m kertj\u00e9ben h\u00e9tr\u0151l h\u00e9tre egyre t\u00f6bb friss lev\u00e9l integet fel\u00e9m, igencsak k\u00eds\u00e9rletez\u0151kedv\u0171 lettem. Az al\u00e1bbi recept is \u00fagy alakult, hogy kicsit (nem is olyan kicsit :) megcsappant a h\u0171t\u0151nk tartalma, \u00e9s a rendelkez\u00e9sre \u00e1ll\u00f3 minim\u00e1lis hozz\u00e1val\u00f3kb\u00f3l szerettem volna valami klasszat kihozni, ami nem t\u00e9szt\u00e1s – nem f\u0151zel\u00e9kes, \u00e9s a feln\u0151ttek is ehetnek bel\u0151le. \u00cdgy k\u00e9sz\u00fclt el ez a rakottas.<\/p>\n Hozz\u00e1val\u00f3k (csal\u00e1di vagy t\u00f6bb adag – h\u0171t\u0151ben el\u00e1ll):<\/p>\n A rizst mossuk \u00e1t, majd pir\u00edtsuk meg egy kis olajon (m\u00edg \u00fcveges nem lesz), \u00e9s k\u00e9tszeres mennyis\u00e9g\u0171 v\u00edzben tegy\u00fck fel f\u0151ni. Ha felforrt a v\u00edz, takarjuk le, \u00e9s lass\u00fa fokozaton negyed \u00f3ra alatt f\u0151zz\u00fck puh\u00e1ra, de a tet\u0151t ne vegy\u00fck le r\u00f3la ut\u00e1na se m\u00e9g vagy t\u00edz percig. Ha \u00edgy j\u00e1runk el, t\u00e9nyleg t\u00f6k\u00e9letes \u00e1llag\u00fa rizst kapunk. (\u00c9n sok\u00e1ig kutattam egy pontos recept ut\u00e1n, mert szerintem nem igaz, hogy j\u00f3 rizst csak \u00fagy b\u00e1rki tud k\u00e9sz\u00edteni.)<\/p>\n A csirkemellet mossuk le, tiszt\u00edtsuk meg a felesleges dolgokt\u00f3l (kisebb csontok, inak stb.), \u00e9s v\u00e1gjuk kett\u00e9, ha nem el\u00e9g v\u00e9kony. \u00c9n \u00edgy n\u00e9gy v\u00e9kony csirkemellet kaptam, \u00e9s m\u00e9g k\u00e9t kisebb szeletk\u00e9t.\u00a0A r\u00e9p\u00e1t \u00e9s a hagym\u00e1t is mossuk meg \u00e9s pucoljuk meg, v\u00e1gjuk mindkett\u0151t nagyon apr\u00f3 kock\u00e1kra (a picurka miatt).<\/p>\n A s\u00f3sk\u00e1t \u00e1ztassuk be, alaposan mossuk le, nehogy homok ker\u00fclj\u00f6n az \u00e9telbe, majd csipkedj\u00fck le\u00a0a level\u00e9t. Egy kis v\u00edzben fedett faz\u00e9kban kb. 3-5 perc alatt f\u0151zz\u00fck puh\u00e1ra. A lev\u00e9t \u00f6nts\u00fck le, majd turmixoljuk meg egy kicsit. \u00d6nts\u00fck hozz\u00e1 a tejsz\u00ednt, \u00e9s turmixoljuk \u00f6ssze az eg\u00e9szet.<\/p>\n Ha elk\u00e9sz\u00fclt a rizs, kivajazhatjuk a j\u00e9nait, \u00e9s r\u00e9tegezhet\u00fcnk: a j\u00e9nai alj\u00e1ra ker\u00fcl a rizs fele, kicsit megs\u00f3zhatjuk, erre j\u00f6nnek a csirkemellek, amit ugyancsak s\u00f3zzunk, kakukkf\u0171vel f\u0171szerezz\u00fcnk, majd sz\u00f3rjuk r\u00e1 a hagym\u00e1t, a r\u00e9pakock\u00e1kat, \u00e9s \u00f6nts\u00fcnk az eg\u00e9szre a sz\u00f3szb\u00f3l. Fedj\u00fck be a rizs m\u00e1sik fel\u00e9vel, \u00e9s locsoljuk meg a marad\u00e9k s\u00f3skam\u00e1rt\u00e1ssal. Ha l\u00e1tjuk, hogy nem lesz el\u00e9g a tejsz\u00edn, a v\u00e9ge fel\u00e9 m\u00e9g keverhet\u00fcnk a s\u00f3skasz\u00f3szba plusz tejsz\u00ednt, \u00edgy meg\u0151rizz\u00fck a sz\u00e9p z\u00f6ld sz\u00ednt, \u00e9s tov\u00e1bb \u00f6nt\u00f6zhetj\u00fck vele a rakottasunk tetej\u00e9t :)<\/p>\n Rakjuk 200 fokra el\u0151meleg\u00edtett s\u00fct\u0151be. Kb. 30 perc alatt elk\u00e9sz\u00fcl, de figyelj\u00fck a tetej\u00e9t. Sajnos csak az el\u0151k\u00e9sz\u00fcletr\u0151l, \u00e9s az egybe rakottasr\u00f3l van fot\u00f3m, mert az \u00e9tkez\u00e9sn\u00e9l pont nem voltam ott, Apa pedig a picur \u00e9tv\u00e1gy\u00e1t \u00e9s j\u00f3kedv\u00e9t l\u00e1tva, elfelejtett fot\u00f3zni :)<\/p>\n <\/p>\n\n
\n