{"id":4863389,"date":"2012-11-16T09:31:31","date_gmt":"2012-11-16T08:31:31","guid":{"rendered":"http:\/\/babykitchen.blog.hu\/2012\/11\/16\/egyszeru_konnyen_elkeszitheto_hazi_feher_kenyer"},"modified":"2018-05-07T12:31:39","modified_gmt":"2018-05-07T11:31:39","slug":"egyszeru_konnyen_elkeszitheto_hazi_feher_kenyer","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/babakonyha.hu\/egyszeru_konnyen_elkeszitheto_hazi_feher_kenyer\/","title":{"rendered":"Egyszer\u0171, k\u00f6nnyen elk\u00e9sz\u00edthet\u0151 h\u00e1zi feh\u00e9r keny\u00e9r"},"content":{"rendered":"
\u00daj lisztet vettem: nagyi titka keny\u00e9rlisztet :), \u00e9s volt egy recept a h\u00e1toldal\u00e1n, gondoltam kipr\u00f3b\u00e1lom, olyan egyszer\u0171nek \u00e9s kellemesnek t\u0171nt. Nagyon bej\u00f6tt. Annyira, hogy ez lett az alapja a tov\u00e1bbi kik\u00eds\u00e9rletezett reformosabb v\u00e1ltozat\u00fa kenyereimnek is.<\/p>\n
Hozz\u00e1val\u00f3k:<\/p>\n
A langyos v\u00edz kisebb r\u00e9sz\u00e9ben a cukorral megfuttatjuk az \u00e9leszt\u0151t. K\u00f6zben a kever\u0151t\u00e1lba m\u00e9rj\u00fck ki a lisztet, szit\u00e1ljuk \u00e1t, adjuk hozz\u00e1 a s\u00f3t, az olajat, \u00e9s a t\u00f6bbi vizet, majd mehet bele a megfuttatott \u00e9leszt\u0151. Gy\u00farjuk, dagasszuk a t\u00e9szt\u00e1t, m\u00edg v\u00e9g\u00fcl m\u00e1r nem ragad az ed\u00e9ny fal\u00e1hoz, \u00e9s h\u00f3lyagoss\u00e1 v\u00e1lik. Tegy\u00fck meleg helyre, \u00e9s kelessz\u00fck a dupl\u00e1j\u00e1ra, kb. 1 \u00f3ra.<\/p>\n
Ha megkelt, lisztezett fel\u00fcleten \u00fajra gy\u00farjuk \u00e1t, form\u00e1zzuk olyanra, amilyen s\u00fct\u0151ben k\u00edv\u00e1njuk s\u00fctni. \u00c9n egy kisebb t\u00e9glalap alak\u00fa form\u00e1ba helyeztem bele, amit el\u0151zetesen kivajaztam, kiliszteztem, de a napokban beszereztem egy szilikon s\u00fct\u0151form\u00e1t :) \u00edgy a most m\u00e1r ezt a szakaszt kihagyom. Hagyjuk a form\u00e1ban k\u00e9tszeres\u00e9re kelni a t\u00e9szt\u00e1t.<\/p>\n
Majd v\u00e1gjuk be 3-4 helyen egy \u00e9les k\u00e9ssel, kenj\u00fck meg v\u00edzzel, \u00e9s toljuk 220 fokra el\u0151meleg\u00edtett g\u0151z\u00f6s\u00edtett s\u00fct\u0151be (azaz helyezz\u00fcnk a s\u00fct\u0151nk alj\u00e1ra egy v\u00edzzel teli ed\u00e9nyt). 10 percig s\u00fcss\u00fck \u00edgy a kenyeret, majd vegy\u00fck vissza a h\u0151fokot 175 fokra, \u00e9s m\u00e9g 50 percig s\u00fcss\u00fck \u00edgy. A v\u00e9g\u00e9n kenj\u00fck le hideg v\u00edzzel, j\u00f3 alaposan. S\u00fct\u00e9s ut\u00e1n k\u00f6zvetlen\u00fcl \u00fagy t\u0171nhet, hogy sziklakem\u00e9nys\u00e9g\u0171 kenyeret k\u00e9sz\u00edtett\u00fcnk, de ahogy kezd kih\u0171lni a keny\u00e9r, egyre jobban \u00e9rezz\u00fck, hogy puh\u00e1v\u00e1 v\u00e1lik a h\u00e9ja is.<\/p>\n
Nagyon finom, tartalmas, m\u00e9gis leveg\u0151s t\u00e9szt\u00e1j\u00fa keny\u00e9r k\u00e9sz\u00edthet\u0151 \u00edgy el h\u00e1zilag, otthon a s\u00fct\u0151ben :)<\/p>\n
<\/p>\n
\n