{"id":4889325,"date":"2013-03-13T22:36:00","date_gmt":"2013-03-13T21:36:00","guid":{"rendered":"http:\/\/babykitchen.blog.hu\/2013\/03\/13\/extran_sutotokos_sokmagvas_hazi_kenyer"},"modified":"2018-05-07T10:33:40","modified_gmt":"2018-05-07T09:33:40","slug":"extran_sutotokos_sokmagvas_hazi_kenyer","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/babakonyha.hu\/extran_sutotokos_sokmagvas_hazi_kenyer\/","title":{"rendered":"Extr\u00e1n s\u00fct\u0151t\u00f6k\u00f6s sokmagvas h\u00e1zi keny\u00e9r"},"content":{"rendered":"
Kar\u00e1csony t\u00e1j\u00e1n egyre szebb s\u00fct\u0151t\u00f6ket lehetett kapni \u00e9s egyre kedvez\u0151bb \u00e1ron, \u00edgy volt, hogy k\u00e9t kil\u00f3s s\u00fct\u0151t\u00f6k\u00f6ket is megs\u00fct\u00f6ttem a h\u00e9tv\u00e9g\u00e9n s\u00fct\u0151ben, majd k\u00e9sz\u00fclt bel\u0151le eb\u00e9d: f\u0151\u00e9tel \u00e9s desszert, zsemle vagy keny\u00e9r is. Mivel a s\u00fct\u0151t\u00f6k\u00f6s keny\u00e9r<\/a> annyira bev\u00e1lt, f\u00e9l kil\u00f3s kenyeret mertem s\u00fctni, \u00e9s a s\u00fct\u0151t\u00f6k adagot is emeltem. Mivel a t\u00f6nk\u00f6lyliszt \u00e9ppen akkor fogyott el, ez\u00e9rt zabliszt ker\u00fclt m\u00e9g a keny\u00e9rbe, \u00e9s nagyon j\u00f3t tett neki! :)<\/p>\n Hozz\u00e1val\u00f3k:<\/p>\n A langyos tejben a cukorral megfuttatjuk az \u00e9leszt\u0151t. K\u00f6zben a kever\u0151t\u00e1lba m\u00e9rj\u00fck ki az \u00e1tszit\u00e1lt liszteket \u00e9s a magokat. Keverj\u00fck bele a s\u00f3t, adjuk hozz\u00e1 a s\u00fct\u0151t\u00f6k\u00f6t, az olajat, majd mehet bele a megfuttatott \u00e9leszt\u0151. Gy\u00farjuk, dagasszuk a t\u00e9szt\u00e1t, m\u00edg v\u00e9g\u00fcl m\u00e1r nem ragad az ed\u00e9ny fal\u00e1hoz, \u00e9s h\u00f3lyagoss\u00e1 v\u00e1lik. Tegy\u00fck meleg helyre, \u00e9s kelessz\u00fck a dupl\u00e1j\u00e1ra, kb. 1 \u00f3ra.<\/p>\n Ha megkelt, lisztezett fel\u00fcleten \u00fajra gy\u00farjuk \u00e1t, form\u00e1zzuk olyanra, amilyen s\u00fct\u0151form\u00e1ban k\u00edv\u00e1njuk s\u00fctni, majd helyezz\u00fck bele. (S\u00fct\u0151pap\u00edrral \u00e9rdemes dolgozni vagy kivajazni, kilisztezni a kiv\u00e1lasztott form\u00e1t, ha nem szilikonunk van.) Hagyjuk k\u00e9tszeres\u00e9re kelni a t\u00e9szt\u00e1t.<\/p>\n V\u00e1gjuk be a tetej\u00e9t 3-4 helyen egy \u00e9les k\u00e9ssel (de nem musz\u00e1j, \u00e9n mostan\u00e1ban nem szoktam), sz\u00f3rjunk r\u00e1 t\u00f6kmagokat, vagy ak\u00e1r mindegyik magb\u00f3l egy keveset, \u00e9s kenj\u00fck meg hideg v\u00edzzel. Rakjuk 220 fokra el\u0151meleg\u00edtett g\u0151z\u00f6s\u00edtett s\u00fct\u0151be (azaz helyezz\u00fcnk a s\u00fct\u0151nk alj\u00e1ra egy v\u00edzzel teli ed\u00e9nyt). 10 percig s\u00fcss\u00fck \u00edgy a kenyeret, majd vegy\u00fck vissza a h\u0151fokot 175 fokra, \u00e9s m\u00e9g 50 percig s\u00fcss\u00fck \u00edgy. A v\u00e9g\u00e9n kenj\u00fck le hideg v\u00edzzel, j\u00f3 alaposan.<\/p>\n Tipikusan olyan keny\u00e9r k\u00e9sz\u00fcl \u00edgy, melyb\u0151l k\u00e9t v\u00e9kony szelet is el\u00e9g ahhoz (persze vajjal, sonk\u00e1val, z\u00f6lds\u00e9gekkel), hogy a telts\u00e9g\u00e9rzet\u00fcnk kialakuljon. \u00c9n m\u00e1r eddig is sokmagvas keny\u00e9r rajong\u00f3 voltam, de n\u00e9ha m\u00e1r s\u00fct\u0151t\u00f6k n\u00e9lk\u00fcl el sem tudom k\u00e9pzelni az otthon k\u00e9sz\u00fclt p\u00e9k\u00e1rukat :)<\/p>\n <\/p>\n <\/p>\n <\/p>\n \n
\n