{"id":5247937,"date":"2013-04-30T13:10:46","date_gmt":"2013-04-30T11:10:46","guid":{"rendered":"http:\/\/babykitchen.blog.hu\/2013\/04\/30\/tonkolylisztes_kenyer_hazilag_sutoben_sutve"},"modified":"2018-05-07T08:48:24","modified_gmt":"2018-05-07T07:48:24","slug":"tonkolylisztes_kenyer_hazilag_sutoben_sutve","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/babakonyha.hu\/tonkolylisztes_kenyer_hazilag_sutoben_sutve\/","title":{"rendered":"T\u00f6nk\u00f6lylisztes keny\u00e9r h\u00e1zilag s\u00fct\u0151ben s\u00fctve"},"content":{"rendered":"
Mi\u00f3ta megvettem a t\u00f6nk\u00f6lylisztet, \u00e9s tal\u00e1ltam bel\u0151le feh\u00e9r v\u00e1ltozatot is, az\u00f3ta elfelejtettem a keny\u00e9rlisztet, \u00e9s a b\u00fazalisztet. Ezt keverem ink\u00e1bb a teljes ki\u0151rl\u00e9s\u0171, illetve eg\u00e9szs\u00e9gesebb v\u00e1ltozatokkal (rozs, zab, hajdina, amarant stb.). A t\u00f6nk\u00f6lylisztr\u0151l sokan \u00edrtak m\u00e1r, – a legfontosabb tal\u00e1n, hogy magas a vitamin- \u00e9s \u00e1sv\u00e1nyianyag tartalma, „a B12- kiv\u00e9tel\u00e9vel megtal\u00e1lhat\u00f3 benne szinte a teljes B-vitamin-csoport,\u00a0niacin- \u00e9s E-vitamin-tartalma is kiemelked\u0151. Kalcium-, magn\u00e9zium-, foszfor- \u00e9s szel\u00e9ntartalma sz\u00e1mottev\u0151, a gabonamagokra jellemz\u0151 \u00e9rt\u00e9k nyolcszorosa is lehet, r\u00e9z-, vas-, mang\u00e1n- \u00e9s cinktartalma meghaladja a b\u00faz\u00e1\u00e9t. Jelent\u0151s szil\u00edcium \u00e9s szel\u00e9ntartalommal rendelkezik<\/em>.” (forr\u00e1s: H\u00e1zipatika<\/a>) Itt most teh\u00e1t egy gy\u00f6ny\u00f6r\u0171 \u00e9s puha,\u00a0t\u00f6nk\u00f6lylisztb\u0151l k\u00e9sz\u00fclt\u00a0feh\u00e9r keny\u00e9r receptje.<\/p>\n Hozz\u00e1val\u00f3k:<\/p>\n A langyos v\u00edz kisebb r\u00e9sz\u00e9ben a cukorral megfuttatjuk az \u00e9leszt\u0151t. K\u00f6zben a kever\u0151t\u00e1lba m\u00e9rj\u00fck ki a lisztet, szit\u00e1ljuk \u00e1t, adjuk hozz\u00e1 a s\u00f3t, az olajat, \u00e9s a t\u00f6bbi vizet, majd mehet bele a megfuttatott \u00e9leszt\u0151. Gy\u00farjuk, dagasszuk a t\u00e9szt\u00e1t, m\u00edg v\u00e9g\u00fcl m\u00e1r nem ragad az ed\u00e9ny fal\u00e1hoz, \u00e9s h\u00f3lyagoss\u00e1 v\u00e1lik. Tegy\u00fck meleg helyre, \u00e9s kelessz\u00fck a dupl\u00e1j\u00e1ra, kb. 1 \u00f3ra.<\/p>\n Ha megkelt, lisztezett fel\u00fcleten \u00fajra gy\u00farjuk \u00e1t, form\u00e1zzuk olyanra, amilyen s\u00fct\u0151ben k\u00edv\u00e1njuk s\u00fctni. \u00c9n egy kisebb t\u00e9glalap alak\u00fa form\u00e1ba helyeztem bele, amit el\u0151zetesen kivajaztam, kiliszteztem, de tehetj\u00fck szilikon s\u00fct\u0151form\u00e1ba is. Takarjuk le egy konyharuh\u00e1val (hogy ne \u00e9rje huzat), \u00e9s hagyjuk a form\u00e1ban k\u00e9tszeres\u00e9re kelni a t\u00e9szt\u00e1t, kb. 20 perc.<\/p>\n Majd ha \u00fagy szeretj\u00fck, v\u00e1gjuk be 3-4 helyen egy \u00e9les k\u00e9ssel (\u00e9n ezt most elhagytam), kenj\u00fck meg v\u00edzzel, \u00e9s toljuk 220 fokra el\u0151meleg\u00edtett g\u0151z\u00f6s\u00edtett s\u00fct\u0151be (azaz helyezz\u00fcnk a s\u00fct\u0151nk alj\u00e1ra egy v\u00edzzel teli ed\u00e9nyt). 10 percig s\u00fcss\u00fck \u00edgy a kenyeret, majd vegy\u00fck vissza a h\u0151fokot 175 fokra, \u00e9s m\u00e9g 50 percig s\u00fcss\u00fck \u00edgy. A v\u00e9g\u00e9n kenj\u00fck le hideg v\u00edzzel, j\u00f3 alaposan. S\u00fct\u00e9s ut\u00e1n k\u00f6zvetlen\u00fcl \u00fagy t\u0171nhet, hogy sziklakem\u00e9nys\u00e9g\u0171 kenyeret k\u00e9sz\u00edtett\u00fcnk, de ahogy kezd kih\u0171lni a keny\u00e9r, egyre jobban \u00e9rezz\u00fck, hogy puh\u00e1v\u00e1 v\u00e1lik a h\u00e9ja is.<\/p>\n A keny\u00e9r t\u00e9szt\u00e1ja nagyon finom, puha, \u00e9s t\u00f6bb napig el\u00e1ll \u00fagy, hogy nem kezd sz\u00e1radni, morzs\u00e1sodni. N\u00e1lunk nagy siker volt.<\/p>\n <\/p>\n <\/p>\n\n
\n