{"id":5263648,"date":"2013-05-03T12:38:13","date_gmt":"2013-05-03T10:38:13","guid":{"rendered":"http:\/\/babykitchen.blog.hu\/2013\/05\/03\/fahejas_aranygaluska_vaniliasodoval_a_fruktoz-_es_tejmentes_dieta_szerint_tojas_nelkul"},"modified":"2016-05-12T13:48:49","modified_gmt":"2016-05-12T12:48:49","slug":"fahejas_aranygaluska_vaniliasodoval_a_fruktoz-_es_tejmentes_dieta_szerint_tojas_nelkul","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/babakonyha.hu\/fahejas_aranygaluska_vaniliasodoval_a_fruktoz-_es_tejmentes_dieta_szerint_tojas_nelkul\/","title":{"rendered":"Fah\u00e9jas aranygaluska van\u00edliasod\u00f3val a frukt\u00f3z- \u00e9s tejmentes di\u00e9ta szerint, toj\u00e1s n\u00e9lk\u00fcl"},"content":{"rendered":"
Egyik \u00e9jjel (t\u00f6bbsz\u00f6ri felkel\u00e9s a pici n\u00e1th\u00e1ja miatt) azon gondolkodtam, hogy vajon aranygalusk\u00e1t lehetne-e k\u00e9sz\u00edteni a frukt\u00f3z- \u00e9s tejmentes di\u00e9ta szerint, ha lehet, toj\u00e1s n\u00e9lk\u00fcl. Keresg\u00e9ltem a neten, de megint abba futottam, hogy nem tal\u00e1ltam meg az igazit. Azt vettem \u00e9szre viszont, hogy a legt\u00f6bb \u00f6sszetev\u0151 egyezik a kal\u00e1cs t\u00e9szt\u00e1val, ez\u00e9rt m\u00e1snap kipr\u00f3b\u00e1ltam a saj\u00e1t kal\u00e1cs receptemet. Els\u0151 alkalommal feh\u00e9r t\u00f6nk\u00f6lylisztb\u0151l k\u00e9sz\u00edtettem az aranygalusk\u00e1t, de m\u00e1sodj\u00e1ra m\u00e1r k\u00eds\u00e9rleteztem zabliszttel is, mindkett\u0151 sikert aratott. B\u00e1r a picike elm\u00falt k\u00e9t \u00e9ves, neki egyel\u0151re csak a fah\u00e9jas v\u00e1ltozatot adtam, ami kin\u00e9zetre nem olyan mutat\u00f3s, mint a di\u00f3s, de \u00edgy biztosra mentem, \u00e9s azt is ki tudtam sz\u0171rni, hogy a vaniliasod\u00f3t b\u00edrja a picur :)<\/p>\n
Hozz\u00e1val\u00f3k (egy kisebb adag):<\/p>\n
Egy kis langyos tejben az \u00e9leszt\u0151t egy te\u00e1skan\u00e1l sz\u0151l\u0151cukorral megfuttatjuk. A lisztet \u00e1tszit\u00e1ljuk, a s\u00f3t \u00e9s a cukrot, illetve a kikapart van\u00edli\u00e1t belekeverj\u00fck. Belekock\u00e1zzuk a vajat, \u00e9s \u00f6sszemorzsoljuk a liszttel.<\/p>\n
Ha az \u00e9leszt\u0151 felfutott, belekeverj\u00fck a lisztbe, hozz\u00e1\u00f6ntj\u00fck a t\u00f6bbi tejet is, \u00e9s \u00e1tgy\u00farjuk a t\u00e9szt\u00e1t. Addig dagasszuk, m\u00edg a t\u00e9szta selymes, h\u00f3lyagos nem lesz. Majd takarjuk le, tegy\u00fck meleg helyre, \u00e9s kelessz\u00fck a dupl\u00e1j\u00e1ra.<\/p>\n
Ut\u00e1na fogjuk az olvasztott vajat, m\u00e1rtsunk bele egy kis kanalat, \u00e9s szaggassuk ki a t\u00e9szt\u00e1nkat. Kan\u00e1l az olvasztott vajba, majd azzal belekanalazunk a t\u00e9szt\u00e1ba, \u00e9s v\u00e9g\u00fcl a kivajazott, kilisztezett form\u00e1ba belepottyantjuk a vajas t\u00e9szta darabk\u00e1t stb. Ha a tepsi alja m\u00e1r teli van, hints\u00fck meg a fah\u00e9jas cukorral, \u00e9s j\u00f6het erre a k\u00f6vetkez\u0151 r\u00e9teg. Minden r\u00e9teget hints\u00fcnk meg fah\u00e9jas cukorral, nem kell agyoncukrozni, f\u0151leg ha kisebbek is eszik majd, akik m\u00e9g nem is ig\u00e9nylik a cukrosat.<\/p>\n
Ezut\u00e1n m\u00e9g 20-25 percig kelessz\u00fck a t\u00e9szt\u00e1t, majd kenj\u00fck meg egy kis tejjel a tetej\u00e9t. 180 fokra el\u0151meleg\u00edtett s\u00fct\u0151ben kb. f\u00e9l \u00f3ra alatt k\u00e9szre s\u00fcl. Mikor kivessz\u00fck a s\u00fct\u0151b\u0151l, m\u00e9g megkenhetj\u00fck egy kis n\u00f6v\u00e9nyi tejjel.<\/p>\n
A van\u00edliasod\u00f3t \u00e9n a DM Alnatura pudingpor\u00e1val k\u00e9sz\u00edtem, mivel ez cukor-, tej- \u00e9s egy\u00e9bk\u00e9nt glut\u00e9nmentes is. Ezzel k\u00e9sz\u00edtettem az idei \u00e9vben a sz\u00fclinapi tort\u00e1t is, \u00e9s \u00e1tment a vizsg\u00e1n. Van csokis \u00e9s van\u00edli\u00e1s. (Van m\u00e1r m\u00e1s m\u00e1rk\u00e1nak is cukormentes pudingpora, de m\u00edg a t\u00f6bbiben \u00edgy is 5-6-8 \u00f6sszetev\u0151 van (\u00e9tel\u00edzes\u00edt\u0151kkel, sz\u00ednez\u00e9kekkel), az Alnatur\u00e1s pudingporban csak h\u00e1rom:\u00a0van\u00edliakivonat, Bourbon van\u00edlia,\u00a0kukoricakem\u00e9ny\u00edt\u0151. Ez az\u00e9rt el\u00e9gg\u00e9 meggy\u0151z\u00f6tt.) A pudingpor csomagol\u00e1s\u00e1nak h\u00e1toldal\u00e1n olvashat\u00f3 a le\u00edr\u00e1s, de az\u00e9rt a frukt\u00f3z\u00e9rz\u00e9kenyeknek kell egy kis v\u00e1ltoztat\u00e1s, ez\u00e9rt ide le\u00edrom, \u00e9n hogy k\u00e9sz\u00edtettem el.<\/p>\n
Hozz\u00e1val\u00f3k (ha az eg\u00e9szet el akarj\u00e1tok k\u00e9sz\u00edteni): f\u00e9l liter n\u00f6v\u00e9nyi tej, 1 van\u00edlia pudingpor, 2 ek xilit\/ny\u00edrfacukor, f\u00e9l r\u00fad van\u00edlia kikapart belseje (elhagyhat\u00f3). Egy kev\u00e9s n\u00f6v\u00e9nyi tejjel elkeverj\u00fck a pudingport, \u00e9s a cukrot, meg a van\u00edli\u00e1t, k\u00f6zben a t\u00f6bbi tejet felforraljuk. Abba az ed\u00e9nybe, melyben a hideg tejjel elkevert\u00fck a port \u00e9s a cukrot, bele\u00f6ntj\u00fck a felforralt tejet, mik\u00f6zben az eg\u00e9szet kevergetj\u00fck, majd vissza\u00f6ntj\u00fck a faz\u00e9kba, \u00e9s alacsony fokozaton tov\u00e1bbs\u0171r\u00edtj\u00fck, kevergetj\u00fck a sod\u00f3t. (\u00cdgy nem lesz csom\u00f3s.) Sajnos egyel\u0151re csak olyan fot\u00f3m van, ahol Apa fogta az aranygalusk\u00e1t \u00e9s nyakon \u00f6nt\u00f6tte a sod\u00f3val (majd ezt az eg\u00e9sz adagot percek alatt elt\u00fcntette :), de ha \u00fajra k\u00e9sz\u00edtek, igyekszem egy gusztusosabb v\u00e1ltozatot is felt\u00f6lteni :))<\/p>\n
Ez egy s\u00fct\u00e9s el\u0151tt \u00e1ll\u00f3 t\u00f6nk\u00f6lylisztes v\u00e1ltozat:<\/p>\n
<\/p>\n
Ez ugyancsak s\u00fct\u00e9sre v\u00e1r\u00f3, de m\u00e1r zablisztes v\u00e1ltozat:<\/p>\n
<\/p>\n
A kis\u00fclt zablisztes v\u00e1ltozat:<\/p>\n
<\/p>\n
\u00c9s az Apa \u00e1ltal nyakon\u00a0\u00f6nt\u00f6tt van\u00edliasod\u00f3s v\u00e1ltozat:<\/p>\n
<\/p>\n
\n
\n