{"id":5361882,"date":"2013-06-15T11:13:50","date_gmt":"2013-06-15T09:13:50","guid":{"rendered":"http:\/\/babykitchen.blog.hu\/2013\/06\/15\/jenaiban_sult_porhanyos_maj_petrezselymes_vajas_ujkrumplival_es_roppanos_spargaval"},"modified":"2017-06-02T14:14:55","modified_gmt":"2017-06-02T13:14:55","slug":"jenaiban_sult_porhanyos_maj_petrezselymes_vajas_ujkrumplival_es_roppanos_spargaval","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/babakonyha.hu\/jenaiban_sult_porhanyos_maj_petrezselymes_vajas_ujkrumplival_es_roppanos_spargaval\/","title":{"rendered":"J\u00e9naiban s\u00fclt porhany\u00f3s m\u00e1j petrezselymes vajas \u00fajkrumplival \u00e9s roppan\u00f3s sp\u00e1rg\u00e1val"},"content":{"rendered":"
Egy \u00fajabb reggeli piacoz\u00e1s eredm\u00e9nye ez az eb\u00e9d, \u00e9s ami a legfontosabb, hogy a maximum negyed\u00f3r\u00e1s el\u0151k\u00e9sz\u00fclet ut\u00e1n m\u00e9g egy j\u00f3 kis leg\u00f3z\u00e1s is belef\u00e9rt az eb\u00e9dig.<\/p>\n
Hozz\u00e1val\u00f3k (csal\u00e1di adag) ld. jegyzetlapon.<\/p>\n
A csirkem\u00e1jat egyenk\u00e9nt mossuk le, majd kicsit itassuk le r\u00f3la a vizet, \u00e9s helyezz\u00fck vajjal kikent j\u00e9naiba, takarjuk le aluf\u00f3li\u00e1val tetej\u00e9t, \u00e9s tegy\u00fck 200 fokra el\u0151meleg\u00edtett s\u00fct\u0151be. Kb. 45 perc alatt oml\u00f3sra s\u00fcl. Ha valakinek sz\u00e1m\u00edt a k\u00fclcs\u00edn, akkor az utols\u00f3 10 percben vegye le a f\u00f3li\u00e1t a tetej\u00e9r\u0151l, hogy egy kicsit megpiruljon a m\u00e1j, mi m\u00e1r nem szoktuk. (Kor\u00e1bban a picur miatt k\u00e9sz\u00edtettem \u00edgy, mert fogak n\u00e9lk\u00fcl, a kis \u00edny\u00e9vel is sz\u00e9t tudta pr\u00e9selni a m\u00e1jat, annyira porhany\u00f3s \u00e9s oml\u00f3s, ha \u00edgy k\u00e9sz\u00fcl, – de emiatt annyival \u00edzesebb is, hogy teljesen r\u00e1szoktunk.) \u00c9n ut\u00f3lag szoktam s\u00f3zni, mert a picur nem ig\u00e9nyli ehhez a s\u00f3t.<\/p>\n
A krumpli elk\u00e9sz\u00edt\u00e9se ugyancsak nagyon egyszer\u0171: megmossuk, megh\u00e1mozzuk, majd kivajazott j\u00e9naiba tessz\u00fck, meglocsoljuk olvasztott vajjal, amit el\u0151z\u0151leg kev\u00e9s s\u00f3val, petrezselyemmel \u00edzes\u00edtett\u00fcnk. Fedj\u00fck le aluf\u00f3li\u00e1val a tetej\u00e9t, \u00e9s tegy\u00fck 200 fokra el\u0151meleg\u00edtett s\u00fct\u0151be. A m\u00e1jjal egyid\u0151ben s\u00fcthetj\u00fck, kb. annyi id\u0151 alatt meg is puhul.<\/p>\n
A sp\u00e1rga elk\u00e9sz\u00edt\u00e9s\u00e9hez egy l\u00e1bosban a vizet feltessz\u00fck forrni. K\u00f6zben a\u00a0sp\u00e1rg\u00e1t megmossuk, a v\u00e9g\u00e9t lepattintjuk, ez azt jelenti, hogy ott ahol a lila \u00e9s a z\u00f6ld sz\u00edn tal\u00e1lkozik, megpr\u00f3b\u00e1ljuk elt\u00f6rni, nem kell feszegetni, ha j\u00f3 helyen fogjuk meg, t\u00e9nyleg k\u00f6nnyen pattan. Amikor a v\u00edz felforrt, mehet bele a s\u00f3, cukor, \u00e9tel\u00edzes\u00edt\u0151 \u00e9s a sp\u00e1rga. 6-8 percn\u00e9l ne f\u0151zz\u00fck tov\u00e1bb, akkor marad finom, roppan\u00f3s. Ahogy levessz\u00fck a fazekat a t\u0171zr\u0151l, mossuk le hideg v\u00edzzel sp\u00e1rg\u00e1t, hogy meg\u00e1ll\u00edtsuk a f\u0151z\u00e9si folyamatot. Ha valaki \u00f6ntetet szeretne a sp\u00e1rg\u00e1hoz, megoldhatja egyszer\u0171 enyh\u00e9n s\u00f3zott olvasztott vajjal, vagy beshamel m\u00e1rt\u00e1ssal is (igen, tej n\u00e9lk\u00fcl is elk\u00e9sz\u00edthet\u0151 :) ld. a receptet itt<\/a>.)<\/p>\n Mikort\u00f3l adhat\u00f3?<\/em> –\u00a0A v\u00e9d\u0151n\u0151t\u0151l kapott t\u00e1bl\u00e1zat szerint a csirkem\u00e1j 10. h\u00f3napos kort\u00f3l, a sp\u00e1rga pedig 7. h\u00f3napos kort\u00f3l adhat\u00f3, de ez abban az esetben \u00e9rv\u00e9nyes, ha 6. h\u00f3napos kort\u00f3l kezd\u0151dik a hozz\u00e1t\u00e1pl\u00e1l\u00e1s.<\/p>\n