{"id":5706751,"date":"2013-12-24T10:06:37","date_gmt":"2013-12-24T09:06:37","guid":{"rendered":"http:\/\/babykitchen.blog.hu\/2013\/12\/24\/sutotokos_fahejas_karacsonyfa"},"modified":"2017-12-12T11:13:56","modified_gmt":"2017-12-12T10:13:56","slug":"sutotokos_fahejas_karacsonyfa","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/babakonyha.hu\/sutotokos_fahejas_karacsonyfa\/","title":{"rendered":"S\u00fct\u0151t\u00f6k\u00f6s fah\u00e9jas kar\u00e1csonyfa"},"content":{"rendered":"
Kar\u00e1csony els\u0151 napj\u00e1ra sz\u00e1nt desszert 23-\u00e1n este tizenegykor elk\u00e9sz\u00fclt :) Finom, illatos, csod\u00e1latosan n\u00e9z ki, sajnos a fot\u00f3 nem adja vissza a val\u00f3s\u00e1got. Leny\u0171g\u00f6z\u0151.<\/p>\n
Hozz\u00e1val\u00f3kat ld. a jegyzetlapon.<\/p>\n
Tipp<\/em>: \u00c9n a s\u00fct\u0151t\u00f6k\u00f6t a k\u00f6vetkez\u0151k\u00e9ppen k\u00e9sz\u00edtem: megmosom a h\u00e9j\u00e1t, let\u00f6rl\u00f6m, majd kett\u00e9v\u00e1gom. A magokat kan\u00e1llal kikaparom, majd a cs\u00f3nakokat r\u00e1teszem egy s\u00fct\u0151pap\u00edrral b\u00e9lelt tepsire. J\u00f3l (b\u0151ven) megsz\u00f3rom v\u00edzzel \u00e9s kicsit meghintem fah\u00e9jjal, 200 fokon kb. 45 perc alatt puh\u00e1ra s\u00fcl.<\/p>\n Egy kis langyos tejben az \u00e9leszt\u0151t egy te\u00e1skan\u00e1l sz\u0151l\u0151cukorral megfuttatjuk. A lisztet \u00e1tszit\u00e1ljuk, a s\u00f3t \u00e9s az \u00e9des\u00edt\u0151t, meg a van\u00edli\u00e1t belekeverj\u00fck. Belekock\u00e1zzuk a vajat, \u00e9s \u00f6sszemorzsoljuk a liszttel. Ha az \u00e9leszt\u0151 felfutott, belekeverj\u00fck a lisztbe, hozz\u00e1adjuk\u00a0a s\u00fct\u0151t\u00f6kp\u00fcr\u00e9t, hozz\u00e1\u00f6ntj\u00fck a t\u00f6bbi tejet is, \u00e9s \u00e1tgy\u00farjuk a t\u00e9szt\u00e1t. Addig dagasszuk, m\u00edg a t\u00e9szta selymes, h\u00f3lyagos nem lesz. Majd takarjuk le, tegy\u00fck meleg helyre, \u00e9s kelessz\u00fck a dupl\u00e1j\u00e1ra.<\/p>\n<\/div>\n K\u00f6zben elk\u00e9sz\u00edthetj\u00fck a fah\u00e9jas kr\u00e9met. A vajat kicsit olvasszuk meg, keverj\u00fck hozz\u00e1 a fah\u00e9jat \u00e9s a cukrot, majd hagyjuk kicsit megdermedni, am\u00edg dolgozunk a t\u00e9szt\u00e1nkkal.<\/p>\n Ha megkelt a t\u00e9szt\u00e1nk, ny\u00fajtsuk ki lisztezett fel\u00fcleten t\u00e9glalap alak\u00fara. Ha sp\u00f3roln\u00e1nk a t\u00e9szt\u00e1val, akkor hajtsuk a fel\u00e9n\u00e9l \u00f6ssze, \u00e9s \u00fagy v\u00e1gjuk ki a h\u00e1romsz\u00f6g form\u00e1t, illetve v\u00e1gjunk neki egy kis t\u00f6rzset (a marad\u00e9k t\u00e9szt\u00e1b\u00f3l b\u00e1rmit k\u00e9sz\u00edthet\u00fcnk a r\u00f3zs\u00e1kon kereszt\u00fcl eg\u00e9szen a fah\u00e9jas csig\u00e1kig, \u00e9n most kal\u00e1csot k\u00e9sz\u00edtettem, ahogy a k\u00e9pen is l\u00e1thatj\u00e1tok). Hajtsuk ki \u00e9s kenj\u00fck meg a cukros-fah\u00e9jas-vajjal, majd \u00fajra hajtsuk \u00f6ssze, ut\u00e1na vagdossuk be a k\u00e9pen l\u00e1that\u00f3 m\u00f3don \u00e9s mindegyik \u00e1gat ugyanabba az ir\u00e1nyba csavarjuk meg. A tetej\u00e9t kenj\u00fck meg egy kis n\u00f6v\u00e9nyi tejjel (vagy xilites\/sz\u0151l\u0151cukros v\u00edzzel).<\/p>\n <\/p>\n 180 fokra el\u0151meleg\u00edtett s\u00fct\u0151ben kb. f\u00e9l \u00f3ra alatt k\u00e9szre s\u00fcl.\u00a0Mikor kivessz\u00fck, m\u00e9g kenj\u00fck le egy kis n\u00f6v\u00e9nyi tejjel (vagy sz\u0151l\u0151cukros v\u00edzzel).<\/p>\n <\/p>\n<\/div>\n