{"id":8069441,"date":"2017-12-17T19:08:34","date_gmt":"2017-12-17T18:08:34","guid":{"rendered":"http:\/\/babakonyha.hu\/?p=8069441"},"modified":"2017-12-17T19:15:51","modified_gmt":"2017-12-17T18:15:51","slug":"karacsonyi-dios-pite-a-fruktoz-tej-tojasmentes-dietaban","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/babakonyha.hu\/karacsonyi-dios-pite-a-fruktoz-tej-tojasmentes-dietaban\/","title":{"rendered":"Kar\u00e1csonyi di\u00f3s pite a frukt\u00f3z-, tej-, toj\u00e1smentes di\u00e9t\u00e1ban"},"content":{"rendered":"
Nagyon szerettem volna m\u00e1r ilyen t\u00edpus\u00fa pit\u00e9t k\u00e9sz\u00edteni, de ezek a receptek \u00e1ltal\u00e1ban rengeteg gy\u00fcm\u00f6lccsel dolgoznak, ez\u00e9rt kicsit k\u00eds\u00e9rleteztem, \u00e9s megsz\u00fcletett a mi frukt\u00f3z-, tej- \u00e9s toj\u00e1smentes kar\u00e1csonyi csillagos pit\u00e9nk. Ha valaki m\u00e9g ker\u00fcli a magokat (a di\u00f3t), nyugodtan k\u00e9sz\u00edtse el sim\u00e1n csak van\u00edlia pudinggal (ebben az esetben \u00e9rdemes dupla adagot venni a kr\u00e9mb\u0151l, vagy kevesebb t\u00e9szt\u00e1t haszn\u00e1lni.<\/p>\n
Hozz\u00e1val\u00f3kat ld. a jegyzetlapon.<\/p>\n
T\u00e9szta k\u00e9sz\u00edt\u00e9se: A\u00a0liszteket keverj\u00fck \u00f6ssze,\u00a0adjuk hozz\u00e1 a cukrot \u00e9s a van\u00edliar\u00fad kikapart belsej\u00e9t, a vajat kis kock\u00e1kra v\u00e1gva morzsoljuk \u00f6ssze a liszttel, majd gy\u00farjuk a t\u00e9szt\u00e1t gomb\u00f3cc\u00e1. Mikor m\u00e1r nem ragad a az ed\u00e9ny fal\u00e1hoz, akkor rakjuk egy zacsk\u00f3ba, \u00e9s f\u00e9l \u00f3r\u00e1ra tegy\u00fck pihenni a h\u0171t\u0151szekr\u00e9nybe.<\/p>\n
K\u00f6zben elk\u00e9sz\u00edthetj\u00fck a kr\u00e9met: A tejb\u0151l \u00f6nt\u00fcnk egy keveset a kever\u0151t\u00e1lba, a t\u00f6bbit pedig a faz\u00e9kba. A kev\u00e9s n\u00f6v\u00e9nyi tejjel elkeverj\u00fck a pudingport, \u00e9s az \u00e9des\u00edt\u0151t (xilit). Ek\u00f6zben a faz\u00e9kban lev\u0151 tejet felforraljuk. Abba az ed\u00e9nybe, amelyben a hideg tejjel elkevert\u00fck a port \u00e9s a cukrot, bele\u00f6ntj\u00fck a felforralt tejet, mik\u00f6zben az eg\u00e9szet kevergetj\u00fck, majd vissza\u00f6ntj\u00fck a faz\u00e9kba, \u00e9s alacsony fokozaton tov\u00e1bbs\u0171r\u00edtj\u00fck, kevergetj\u00fck. (\u00cdgy nem lesz csom\u00f3s.) Adjuk hozz\u00e1 a dar\u00e1lt di\u00f3t. P\u00e1r perc alatt k\u00e9sz a massza, de kicsit hagyjuk h\u0171lni.<\/p>\n
A tortaforma alj\u00e1t b\u00e9lelj\u00fck ki s\u00fct\u0151pap\u00edrral.\u00a0A pihent linzert\u00e9szt\u00e1t ny\u00fajtsuk kb. 3-4 mm v\u00e9konyra, \u00e9s helyezz\u00fck a tortaform\u00e1ba. Nyomjuk az ujjainkkal az alj\u00e1hoz \u00e9s az oldal\u00e1hoz,\u00a0a peremn\u00e9l vill\u00e1val d\u00edsz\u00edthetj\u00fck. A marad\u00e9k t\u00e9szt\u00e1b\u00f3l k\u00e9sz\u00edts\u00fcnk csillagokat \u00edzl\u00e9s szerint.<\/p>\n
<\/p>\n
A di\u00f3kr\u00e9met egy kis vajjal lehet laz\u00edtani \u00e9s habverr\u0151vel j\u00f3l \u00f6sszedolgozni, mehet bele egy kis \u00e9des\u00edt\u0151 m\u00e9g, ha nem el\u00e9g \u00e9des a t\u00f6ltel\u00e9k\u00fcnk\u00a0(mi itt raktuk bele a sz\u0151l\u0151cukrot). Majd \u00f6nts\u00fck a massz\u00e1t a form\u00e1nkba, \u00e9s d\u00edsz\u00edts\u00fck a tetej\u00e9t kedv\u00fcnk szerint.<\/p>\n
<\/p>\n
A tetej\u00e9t kenj\u00fck le egy kev\u00e9s n\u00f6v\u00e9nyi tejjel \u00e9s mehet a 160-170 fokra el\u0151meleg\u00edtett s\u00fct\u0151be. Nekem 25 perc alatt s\u00fclt meg sz\u00e9pre a t\u00e9szta, de volt m\u00e1r ez 35 is, ez\u00e9rt nagyon figyelj\u00fck a tetej\u00e9t. Lisztt\u0151l f\u00fcgg\u0151en lehet olyan is, hogy hamarabb megs\u00fcl a perem a belseje pedig m\u00e9g h\u00f3ka, ilyenkor \u00e9rdemesebb kisebbre venni a h\u0151fokot.<\/p>\n
Mikor kivessz\u00fck \u00e9s m\u00e1r h\u0171lt egy kicsit, megsz\u00f3rhatjuk egy kev\u00e9s \u00e9des\u00edt\u0151vel (sz\u0151l\u0151cukorral vagy porr\u00e1 t\u00f6rt xilittel). Id\u0151t kell hagyni neki, hogy \u00f6ssze\u00e9rjen, k\u00fcl\u00f6nben a belseje elfolyik, b\u00e1r \u00fagy is nagyon finom, mi tesztelt\u00fck :)<\/p>\n
<\/p>\n
<\/p>\n
\n