Zabos gnocchi tojás nélkül babáknak

2012-05-11

Kategória: Desszert,

Címkék: , , , ,Recept összetevői:

Azon gondolkoztam, ha már olyan sok mindenbe használható a zabliszt, miért ne lehetne vele helyettesíteni a búzalisztet is a gnocchi esetében, így egy jobban emészthető, egészségesebb ételt készíthetünk el, amit este is nyugodtan fogyaszthat egy érzékeny pocijú baba. Csak azt nem tudtam, hogy tojás nélkül mennyire lesz kezelhető a tészta, de nem volt vele sok gond, és kifőzés után is tényleg finom lett.

Hozzávalók:

  • 300 gramm krumpli (hámozott, nettó érték)
  • kb. 60-90 gramm zabpehely liszt (attól függően amennyit a krumpli felvesz)
  • csipet só
  • víz

A krumplit én megpároltam előzőleg, de természetesen lehet tisztítás után kockázni, és puhára főzni fazékban. Ha a krumpli megpuhult, megtörjük (krumplinyomóval vagy villával), majd hagyjuk kihűlni. Ez fontos, mert minél melegebben kezdünk el vele dolgozni, annál több lisztet szív magába (és többet mint kellene). A kihűlt krumpliba elkezdjük belekeverni a lisztet, fokozatosan, látjuk, hogy mennyit kíván a tészta. Összegyúrjuk. Ha már nem ragad az edény falához, kivesszük, és hosszabb hengereket formázunk belőle. A hengereket felvágjuk kisebb katonákra, és azokat villával szétnyomjuk. Lehet úgy is, hogy kisebb gömböket formázunk a katonákból, és az egyik oldalukat nyomjuk meg a villával. (A "villásmódszer" azért kell, mert így kifőzve jobban felszívja majd az adott szószt.)

Lobogó vízbe dobjuk a tésztát, és forrástól számítva 2-5 perc alatt kifőzzük a gnoccikat. Szűrőbe helyezzük, hagyjuk, hogy kicsit lecsöpögjön, tányérra rakjuk, mehet rá a szósz, és máris tálaljuk. (Én az első kísérletnél elég későn végeztem, és magamnak mákot és nyírfacukrot szórtam rá, nyammmmfini volt :)

Az alábbiak is érdekelhetnek: