Babakonyha

fruktóz- és tejmentes diéta szerint

schedule
2024-04-10 | 09:16h
update
2024-04-10 | 09:16h
person
babakonyha.hu
domain
babakonyha.hu

Zabpelyhes-amarantos vaníliás fonott kalács

2013-03-27

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert, Reggeli, Tízórai, Uzsonna, Vacsora,

Címkék: kalács, amarant, fonott_kalács, reform kalács, amarantos kalács, sütemény, zabpehely, sütőpor_nélkül



Recept összetevői:

A bölcsis tartalmatlan vajas zsemle állandó kreativitásra késztet, így került kikísérletezésre ez a zabpelyhes-amarantos-vaníliás kalács is. Mikor éjszaka elkészült, elég keménynek tűnt a héja, de reggelre megpuhult, és a picur imádta magában is. Hétvégére is maradt, reggelire vajjal és sonkával kínáltam neki.

Hozzávalók:

  • 380 gramm liszt
  • 40 gramm zabliszt
  • 20 gramm amarant
  • 60 gramm zabpehely (aprószemű)
  • 75 gramm vaj/margarin (mentes!)
  • 1 evőkanál xilit/nyírfacukor
  • 25 gramm élesztő + 1 teáskanál szőlőcukor
  • 1 mokkáskanál só
  • 250 gramm növényi tej (natúr!, a zabitalnak édeskésebb az íze)
  • 1 vaniliarúd kikapart belseje

Egy kis langyos tejben az élesztőt egy teáskanál szőlőcukorral futtassuk meg. A lisztet szitáljuk át, a sót, a cukrot, a vaniliarúd kikapart belsejét, a zabpelyhet és az amarantot keverjük hozzá. Keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd kockázzuk bele a vajat, és morzsoljuk össze a liszttel.

Ha az élesztő felfutott, keverjük a lisztbe, öntsük hozzá a többi tejet is, és gyúrjuk át a tésztát. Addig dagasszuk, míg a tészta selymes, hólyagos nem lesz. Majd takarjuk le, tegyük meleg helyre, és kelesszük a duplájára.

Vágjuk a megkelt tésztát hat egyenlő részre, és jöhet a fonás. Én mindig ezt a videót használom, miközben fonok. Nekem sokat segít.

Helyezzük a megfont kalácsot a tepsire, és hagyjuk még 20-25 percig kelni. Majd kenjük meg egy kis tejjel a tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt süssük meg a kalácsot.

Mikor kivesszük, még megkenhetjük egy kis édes vízzel/tejjel (1 mk xilit 1 tk vízben feloldva), vagy csak szimplán a zabtejjel (én azzal szoktam, mert annak eleve van egy kis édes íze).

Az én kalácsom kicsit (nem kicsit) túlkelt, sajnos a picike mellett elég nehéz tartani az időt, ezért lapult szegény így le, ennek ellenére az ízére nem lehetett panasz :)

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Impresszum
A tartalomért felelős:
babakonyha.hu
Adatvédelem és Felhasználási feltételek:
babakonyha.hu
Mobil weboldal ezen keresztül:
WordPress AMP beépülő modul
Utolsó AMPHTML frissítés:
10.04.2024 - 09:17:33
Adatok és sütik használata: