Zabpelyhes-grízes torta babáknak – tojás-tej-cukormentes
2012-04-08Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert, Tízórai, Uzsonna,
Címkék: első szülinapi torta, sütemény, zabpehely, torta, cukor_nélkül, szülinapi torta
Recept összetevői:
Miután sikerült kreálni egy olyan tortát, amelyben nem lehet gyümölcs, tej, cukor/édesítő, mesterséges anyagok stb., mégis készült egy második változat. A picurnak volt egy kis hasfájása ugyanis az érzékeny pocija miatt – lehet, hogy csak a mennyiség miatt (sokat evett belőle :) -, de inkább próbáltam egy még könnyebb verziót keresni. A második változat a zabpelyhes torta receptjének továbbgondolása.
Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.
- Az alaphoz:
- 2 x 100 gramm zabpehely
- rizsital
A zabpelyhet kb. egy órára beáztatjuk annyi rizsitalba, amennyi ellepi, majd addig főzzük, amíg nyálkás és puha lesz. A tésztát sütőpapírral kibélelt tortaformákba öntjük – én két kis kerek tepsibe töltöttem, mivel az így készült zabpelyhes tortaalapot szinte lehetetlen kettévágni – és 190 fokon megsütjük. Mikor a széle aranybarna lesz, kivesszük a sütőből és amíg kihül, elkészíthetjük a tölteléket, mázat.
- A töltelékhez:
- búzadara
- rizsital
- vaniliarúd kikapart belseje
Hasonlóan az első változathoz kb. fél liter felforralt tejhez öntjük a megfelelő mennyiségű búzadarát. Igazából tejbegrízt készítünk, csak kicsit sűrűbre. Elvileg egy adag búzadarát kétszeres mennyiségű folyadékkal érdemes elkészíteni, de én kicsit kevesebb búzadarát és több rízstejet használtam. A vanilia kikapart belsejét és a héját még a hideg tejbe raktam, és a héját csak akkor vettem ki, amikor a tejbegríz már elkészült.
Nem nagyon hagytam hűlni a masszát, hanem máris rákentem a zabpelyhes alapra, ráhelyeztem a másik tortalapot, majd a tetejét és az oldalát is megkentem. Erre a tortára is rizspehely-göngyök kerültek díszítés gyanánt.
Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!