Zöldségekkel töltött tojás- és tejmentes palacsinta
2012.06.03.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Főétel, Ebéd, Uzsonna, Vacsora,
Címkék: mentes palacsinta, töltött palacsinta, sós palacsinta, tojásmentes palacsinta, tejmentes palacsinta
Recept összetevői:
Már régóta szerettem volna töltött palacsintát készíteni a picurnak, de csak olyan tej- és tojásmentes recepteket találtam, amelyekben olajat használtak. Mivel még mindig kísérletezünk az ételekkel (melyik okoz pocakfájást), ezért nem akartam megkockáztatni, hogy a palacsintára is gyanakodni kelljen. (Ezt a receptet használtam kis átalakítással.)
Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.
- Hozzávalók a palacsintához (kb. 6-7 db):
- 125 gramm liszt (tönkölybúza fehérliszt)
- 175 gramm víz
- 100 gramm szénsavas ásványvíz
- 1 mk só
- 1 mk petrezselyem
- Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 rózsa brokkoli
- 2 rózsa karfiol
- 1 sárgarépa
- 1 cukkini
- 1 dl növényi tejszín (rízstejszín)
- kakukkfű
- pici só
A zöldségeket megtisztítjuk, és kis vízben fedett fazékban megpároljuk. Ha megpuhulnak, akkor a maradék vizet leöntjük, és tejszínnel felöntjük, kicsit sózzuk, fűszerezzük, amíg felforr. Az egészet megturmixoljuk, hogy könnyen bele tudjuk kenni a palacsintába.
Közben elkészítjük a palacsintát. A lisztet kimérjük, megsózzuk, petrezselyemmel fűszerezzük, a vizet és a szénsavas vizet fokozatosan belekeverjük, lassan, hogy ne legyen csomós a tészta. Ha szükséges, kicsit beolajozzuk a sütőt (nekem nem volt rá szükség), és kisütjük a tésztát.
Fontos, hogy a tölteléket még frissen kenjük rá a palacsintára, mert ez a fajta tészta hamar ropogóssá válik. Így is finom (olyan, mint az indiai kenyér), de ha töltött palacsintát akarunk, gyorsan kell cselekedni :)