fruktóz- és tejmentes diéta szerint
Ha a családban valakit ünneplünk a picikének mindig sütök valamit, amit elviszünk magunkkal, hogy se a házigazda ne érezze rosszul magát (hogy a pici ezt nem ehet, azt nem ehet), se a picur ne érezze úgy, hogy kimarad valamiből. Persze mindig nagyobb adagot sütök, hogy mindenkinek jusson a sütiből, mert általában tojás nélküliség, illetve fruktóz-tejmentes diéta ide vagy oda, mindenki szívesen kóstolgat, és általában nagy sikere van az így készült nasiknak.
Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon:
Az elkészítése teljesen ugyanúgy történik, mint a csíkos kalácsé: tehát felezzük az arányokat, begyúrjuk az egyik felét kakaó nélkül, a másik felébe pedig beleszórjuk a kakaót az összetevőkhöz.
Mindkét féladag esetében: egy kis langyos tejben az élesztőt egy teáskanál szőlőcukorral megfuttatjuk. A liszteket átszitáljuk, az amarantot, a sót és a cukrot belekeverjük, a vaníliát a liszttel összemorzsoljuk. Belekockázzuk a vajat, és összemorzsoljuk a liszttel. Az egyik féladag esetében azonban adunk még 3 evőkanál kakaóport is az egészhez.
Mindkét féladag esetében: ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk az adagokhoz, hozzáöntjük a többi tejet is, és átgyúrjuk a tésztát. Addig dagasztjuk, míg a tészta selymes, hólyagos nem lesz. Majd takarjuk le, tegyük meleg helyre, és kelesszük a duplájára.
Vágjuk mindkét megkelt tésztadarabot három egyenlő részre, formázzuk három-három hengerré a két tenyerünk között, és jöhet a hatos fonás. Én mindig ezt a videót használom, miközben fonok. Nekem segít. Már elindultam abba az irányba, hogy lefotózzam Nektek a folyamatot, de nehéz fonni és fotózni egyszerre :)
A megfont kalács két végét illesszük össze, formázzunk koszorút, és helyezzük a tepsire, majd hagyjuk még 20-25 percig kelni (a fotón a megkelt kalácsot látjátok). Végül kenjük meg egy kis tejjel a tetejét, és 180 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt süssük meg.