fruktóz- és tejmentes diéta szerint
Szerző: Hegyi Kitti dietetikus és táplálkozási tanácsadó
A legtöbb család konyhájában ebben az időszakban nagyon erőteljesen jelen van a spenót. Általában főzeléket készítünk belőle, de a spenótos tészták is egyre népszerűbbek itthon – az én egyik kedvencem a spenótos rétes. A leveles zöldségek csoportjába tartozó spenót levelei számos jótékony tápanyagot tartalmaznak mindezt alacsony kalóriatartalom mellett. A legismertebb talán a növény vas tartalma.
A spenót igen magas tápanyagtartalmú zöldség. Miközben kevés kalóriát tartalmaz, annál több vitamint, ásványi anyagot és egyéb védő hatású növényi tápanyagokat, úgynevezett a különböző színt is biztosító fitonutrienseket (ezek tulajdonképpen a növényeben található tápanyagok). A fitonutriensek védenek a bakteriális és vírusos fertőzésektől is.
Íme tények, amelyek talán több spenótfogyasztásra ösztönzik a spenótot kevésbé kedvelőket is:
ele van a flavonoid nevű antioxidánsokkal, amelyek a károsító szabadgyökök ellen védik szervezetünket. A kutatók 13 különböző flavonoidot fedeztek fel a spenótban, amelyek fontos rákmegelőző hatásúak, továbbá az immunrendszert is erősítik.
A számos jótékony hatás ellenére, nem árt ha tudjuk:
A spenót az egyik leginkább növényvédőszerrel kezelt zöldség, így ha tehetjük vásároljunk hazai megbízható forrástól, piacról, bio piacról, főleg ha gyermekeinknek is adjuk.
A spenótban található oxalátok akadályozhatják a kalciumfelszívódást, és kikristályosodhatnak. Az epe- és veseproblémákkal küzdő emberek óvatosabban fogyasszák a spenótot, illetve a köszvényeseknek vagy purinérzékenyeknek már jobban meg kell gondolniuk spenótfogyasztást.
A blog lehetőséget biztosít vendég szakértőknek, hogy az oldal témájához kapcsolódó írását, cikkét, fotóját, videóját megjelentesse, azonban ezek jogszerűségét és valódiságtartalmát az oldal szerkesztőjének nincs módjában leellenőrizni, ezért az ebből eredő károkért a szerkesztő semmilyen felelősségre nem vonható! Amennyiben viszont az említett bejegyzések sértik valakinek vagy valakiknek az érdekeit, megfelelő írásos indok alapján a bejegyzést a szerkesztő kijavítja vagy igény esetén törli! A fentiek a bejegyzésekhez fűződő hozzászólásokra is vonatkoznak!.
A szerzői jogokról: ITT
———————————————————-
Spenótos tésztás receptek a blogon: