fruktóz- és tejmentes diéta szerint
Még mindig sokszor küzdünk ebédnél a zöldségfőzikkel, de egy valami van, amit a parajpüré után szívesen eszik a picur: a borsófőzelék. Gondolom, mert édes.
Nagyon sokáig nem csináltam borsófőzeléket neki, mert macerásnak gondoltam, és inkább a bébiételben adtam neki. Mikor kiderült a gyümölcscukor érzékenység, minden bébiételt száműztünk a kamrából, így muszáj volt nekem nekiállni ennek a főzeléknek is. Meglepődtem, írtó könnyű az elkészítése, és természetesen sokkal finomabb, mint a konzerv.
Összetevők: 150 gramm zöldborsó, 163 gramm krumpli (nekem ennyi jött ki, de ki hogy szereti, lehet több vagy kevesebb is)
A zöldborsót (fagyasztott most még, mert nincs szezonja) felteszem egy kis vízzel főzni. A krumplit megmosom, megpucolom, felkockázom és ugyancsak felteszem főni annyi vízben, hogy pont ellepje. A puha zöldborsót beleteszem egy tésztaszűrőbe és kanállal kinyomogatom a belsejét, ez kb. egy öt perces munka. Elkezdem tésztaszűrő falához nyomni a szemeket, majd kicsit megkavargatom, megkapargatom a szűrő alját, néha adok hozzá egy kis forró vizet, vagy a saját főzőlevét, és úgy kavargatom. Ezt addig csinálom, amíg már csak a héja marad a szűrőben.
A megpuhult krumplit és a zöldborsót összeturmixolom. Bármilyen fűszer, só stb. nélkül nagyon finom íze van!
A kórházból kapott táblázat szerint a fenti adag fruktóztartalma: 1,54