fruktóz- és tejmentes diéta szerint
Szerző: Kötél Dorottya dietetikus és élelmezésvezető
Ha köretről beszélünk, először mindenkinek a krumpli vagy a rizs jut eszébe, pedig az emberi szervezet számára nagyon fontos a változatos étkezés. A sorozatomban azt szeretném Nektek bemutatni, hogy a rizsnek számos egészséges, vitamindús és finom alternatívája lehet, így például a a köles, a bulgur, a gersli, a hajdina, a quinoa vagy a zab. Ezek az alapanyagok sokkal izgalmasabbak és jobban variálhatóbbak a rizsnél. (A rizs alternatívái sorozat részeit ide kattintva megtalálod.)
A QUINOA
A quinoa rendszertanilag nem gabonaféle, de felhasználását tekintve ugyanúgy használhatjuk, mint a többi rizs alternatívát. Készíthetünk belőle köretet, kását,levesbetétet vagy édességet. Beletehetjük a müzlinkbe, vagy akár töltelékekbe is. Nem utolsó sorban a vegetáriánus konyha egyik közkedvelt alapanyaga is.
Miért jó?
Mi a glikémiás index?
A glikémiás index azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben. Minél alacsonyabb egy élelmiszer glikémiás indexe, annál kevesebb glükóz kerül a szervezetünkbe az emésztés során. A quinoa glikémiás indexe 53, míg például a rizsé 89.
További érdekességek a quinoáról
Tejbegríz quinoával a fruktóz- és tejmentes diéta szerint – recept a blogról
A tejet forraljuk fel, majd öntsük bele fokozatosan a darát, majd ha duzzadnak a szemek, akkor egy kis kevergetés után a quinoat. Sűrű kevergetés mellett főzzük a szemeket puhára. Ha közben kevésnek érezzük a folyadékot, pótoljuk – lehet vízzel is. (Én például szükség esetén vízzel higítom, és tálalásnál szoktam még egy kis hideg tejjel puhítani a kását, így le is tudom hűteni a picurnak, aki mindig türelmetlen, ha tejbegrízről van szó. – a blog szerk. bejegyzése.) A saját adagunkat nyugodtan szórjuk meg egy kis fahéjas vagy kakaós xilittel (nyírfacukorral).
———————————————————
Forrás:
A blog lehetőséget biztosít vendég szakértőknek, hogy az oldal témájához kapcsolódó írását, cikkét, fotóját, videóját megjelentesse, azonban ezek jogszerűségét és valódiságtartalmát az oldal szerkesztőjének nincs módjában leellenőrizni, ezért az ebből eredő károkért a szerkesztő semmilyen felelősségre nem vonható! Amennyiben viszont az említett bejegyzések sértik valakinek vagy valakiknek az érdekeit, megfelelő írásos indok alapján a bejegyzést a szerkesztő kijavítja vagy igény esetén törli! A fentiek a bejegyzésekhez fűződő hozzászólásokra is vonatkoznak!.
A szerzői jogokról: http://goo.gl/yq5bFG
———————————————————
További quinoa-val készült receptek a blogon: