fruktóz- és tejmentes diéta szerint
Szerző: Mosányi Barbara dietetikus
A jó idő beköszöntével kezdetét veszi a fagylalt szezon is. Kicsik és nagyok körében egyaránt nagy kedvenc, azonban ha elcsábulunk mind a mennyiségére, mind a minőségére gondosan kell ügyelnünk.
A fagylalt nem más, mint vízből készült gyümölcsízű vagy tejes, tejszínes levegőbuborékokkal lazított termék. Az édességek, cukrozott készítmények, cukor, cukros üdítők mellett a ritkán fogyasztásra javasolt élelmiszerek közé sorolják. Mennyiségi korlátozását figyelembe véve az egészséges étrend részét képezheti.
Mi mindent tartalmaz a fagyi? Miért is szeretjük annyira a fagylaltot?
Az édes íz iránti szeretetünknél fogva magas élvezeti értéket nyújt a legtöbb gyerek és felnőtt számára, illetve a nagy melegben üdítő, hűsítő hatással bír. Összetételétől függően eltérő energia és tápanyagtartalommal rendelkezhetnek a különböző ízesítésű fagylaltok, mindazonáltal nem elhanyagolható a zsírtartalmuk, amely a hozzáadott tejszínből, vajból származik; cukortartalmuk a hozzáadott cukor, illetve a gyümölcsök eredendő fruktóz (gyümölcscukor) tartalma miatt.
Ha a tej vagy tejes fagylaltokat választjuk, teljes értékű fehérjét is szolgáltatunk szervezetünknek. A gyümölcsfagylaltok pedig legalább 5% (citrusfélék esetén 2%) gyümölcsöt és/vagy gyümölcskészítményt tartalmaznak. Még a szorbé elnevezésű változat is jó választásnak bizonyulhat, mivel ez egy olyan gyümölcsjégkrém, amely hozzáadott zsiradékot nem tartalmaz, és minimum 25% a gyümölcstartalma.
Mit tartalmazhat ezen felül a fagylalt?
Az alapanyagokon kívül aromák, adalék és zamatosító anyagok, esetenként keményítő felhasználásával készül kedvenc nyári édességünk. Ezek a járulékos anyagok nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a jól megszokott íz, szín, állomány köszönjön vissza egy-egy gombócban.
Fagylalt babáknak, kisgyerekeknek
Mire ügyeljünk, mielőtt babáknak, kisgyerekeknek adunk fagylaltot?
Szerencsére manapság egyre több olyan fagyizót találhatunk, ahol természetes alapanyagokból, egészségtudatosabban készülnek a fagylaltok. Sok helyen találunk laktóz-, tej-, glutén-, illetve cukormentes alternatívákat a kínálatban. Készíthetünk otthon is házi joghurtos gyümölcsfagyit is a baba, kisgyerek életkorának megfelelően. A gyümölcsöt feldarabolva lefagyasztjuk, majd joghurttal pürésítjük (ételérzékenység/allergia esetén használhatunk natúr növényi tejszíneket, joghurtot).
Forrás:
Cikkünk megjelent a Szülők Lapja oldalán is: http://www.szuloklapja.hu/babakonyha/3762/mikortol-adhatsz-a-babanak-fagyit-mire-figyelj-a-fagylalt-vasarlasakor-dietetikus-valaszol.html
A blog lehetőséget biztosít vendég szakértőknek, hogy az oldal témájához kapcsolódó írását, cikkét, fotóját, videóját megjelentesse, azonban ezek jogszerűségét és valódiságtartalmát az oldal szerkesztőjének nincs módjában leellenőrizni, ezért az ebből eredő károkért a szerkesztő semmilyen felelősségre nem vonható! Amennyiben viszont az említett bejegyzések sértik valakinek vagy valakiknek az érdekeit, megfelelő írásos indok alapján a bejegyzést a szerkesztő kijavítja vagy igény esetén törli! A fentiek a bejegyzésekhez fűződő hozzászólásokra is vonatkoznak!
A szerzői jogokról: ITT