Babakonyha

fruktóz- és tejmentes diéta szerint

schedule
2024-04-07 | 02:44h
update
2024-04-07 | 02:44h
person
babakonyha.hu
domain
babakonyha.hu

Tévhitek és félreértések a margarinfogyasztásról

2016-10-07

Címkék: omega-3, dr. Somogyi László, Unilever, Őri Ágnes, margarin, olaj, zsírsav, omega 6

Tévhitek és félreértések a margarinfogyasztásról, a margarin készítésének bemutatása… Ilyenek álltak a meghívóban, hát persze, hogy azonnal felkeltette a kíváncsiságom, és beregisztráltam a gasztroseseményre. Mi tejfehérjeallergiásan nem ehetünk vajkészítményeket, marad a mentes margarin, mindig is aggodalommal töltött el, hogy mit adok a gyerekeimnek, jó-e, amit adok. Olyan sok információ kering a neten… (Képgaléria a poszt végén.)

Őri Ágnes és Dr. Somogyi László

Dr. Somogyi László, a Szent István Egyetem Gabona- és Iparinövény Technológiai Tanszék egyetemi docense már a bemutató elején cáfolta, hogy a margarin kőolajszármazék lenne. Határozottan kijelentette, hogy a mai gyártási folyamatok során semmi ilyen nem kerül a termékbe. Mikor felsorolta a margarin összetevőit, én tényleg meglepődtem: 1.) növényi olajok, mint repce-napraforgó-lenmagolaj, 2.) a kenhetőség kedvéért pálmaolaj vagy kókuszolaj, 3.) víz. „A kenhető állagot a szobahőmérsékleten is szilárd pálmazsír hozzáadásával érjük el, nincs tehát szükség az olajok hidrogénezésére, keményítésére. Így az összes forgalomba hozott margarin transzzsírsav-tartalma alatta van az EMMI rendeletben meghatározott határértéknek (2 g transzzsírsav/100g zsírtartalom).” – ezt már Őri Ágnes, az Unilever táplálkozási szakértője mondta el.

Dr. Somogyi László megemlítette az interneten keringő hangya versus vaj és margarin sztorit is, miszerint a hangyák ugye a vajat választják a margarinnal szemben. A szakértő szerint a vajban lévő tejcukor feromonként hat a hangyákra, ezért vonzza az állatokat. A margarinban található olajok és zsírok az ember számára érdekesek és fontosak. Az emberi szervezetnek a mindennapi táplálkozás során szüksége van zsírokra, ám az egészségünk szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy milyen zsiradékot fogyasztunk, fogalmazott Dr. Somogyi László, élelmiszeripari mérnök, egyetemi docens. A közelmúltban több, az emberek hosszú távú táplálkozási szokásait és egészségi állapotát nyomon követő, harvardi kutatók által elvégzett vizsgálat is arra a következtetésre jutott, hogy a szív- és érrendszer egészségének fenntartása érdekében érdemes a növényi olajokban megtalálható telítetlen zsírsavakat előnyben részesíteni az állati eredetűekkel szemben. (Ez számomra új megállapítás volt.) Mivel a margarinok fő összetevői a növényi olajok és zsírok, ezért tartalmazzák azokat a létfontosságú zsírsavakat is, amelyeket a szervezet nem képes magától előállítani.

(Ez a látvány fogadott minket, ezekből a magvakból készülhet növényi olaj.)

A margarin összetevői

Előttünk készítettek el egy adag margarint, így részletesen végig követhettük a gyártási folyamatot. Dr. Somogyi László szerint a margarinban található értékes összetevők a gyártás folyamán is megmaradnak, hiszen a gyártás alapvetően az összetevők hűtés közbeni keverését jelenti, a gyártási folyamat lényegében a vajköpüléssel analóg tevékenység.

A margarinba kerül:

  • napraforgóolaj (E-vitaminban gazdag),
  • repceolaj (omega 3 és 6 zsírsavban gazdag),
  • lenmagolaj (omega 3 zsírsav forrás),
  • majd ehhez jön a kenhetőség kedvéért a pálmazsír melegen. Mindezt összekeverjük, vagy szakszóval emulgeáljuk és vízzel hígítjuk a megfelelő állagúra.

Szikora Péter séf mutatta be, hogyan készül a margarin

Először tehát a növényi olajak

Az emulgeálás (vagyis összekeverik az összetevőket)

A Flora Blend Bárban az alaphoz került még répalé, tejszín és só, mivel ezt követően Sass Dani, az Együtt egy Asztalnál videobloggere készített kétféle különleges margarinos feltétet. Az egyikhez céklát adott, a tetejére marinált uborkát és tojáskaviárt helyezett, a másikat mentával bolondította, és borsópehellyel és aszaltszilvával díszítette. Mindegyik esetében került a vajba fokhagyma, kígyóuborka, füstölt só, fehér bors és snidling. Mondanom sem kell, hogy mindkét verzió ínycsiklandó volt! :)

Répalé került az alaphoz

És tejszín. A séfet megkérdeztem és allergia esetén növényi tejszín kerülhet a margarinba

Szükség van egy kis hűtésre

Sass Dani készíti a különleges feltéteket, illetve alább a végeredmény

Közben történt egy kis gasztrofotózás is, ennek eredménye alább

Szeptember közepén útjára indult kampánynak köszönhetően még ma és holnap a Fény utcai piacon, október 10. és 22. között a Lehel téri csarnokban a Flora Blend Bar névre keresztelt standnál bárki megnézheti, hogyan készül a margarin, illetve a látogatók neves séfek által helyben készített különleges margarinokat kóstolhatnak.

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Impresszum
A tartalomért felelős:
babakonyha.hu
Adatvédelem és Felhasználási feltételek:
babakonyha.hu
Mobil weboldal ezen keresztül:
WordPress AMP beépülő modul
Utolsó AMPHTML frissítés:
07.04.2024 - 02:45:47
Adatok és sütik használata: