fruktóz- és tejmentes diéta szerint
Ez az a zsemle, amelyet inkább magam miatt készítettem, mint a picur miatt, de azért ne felejtsük el, hogy a hajdina milyen értékes vitaminforrás (B-vitaminok, E-vitamin), antidioxiáns hatású, vasat, káliumot, lecitint, tiamint is tartalmaz stb. Kíváncsi voltam, hogy a cukkini tényleg könnyíti-e a tésztát. A válasz határozott igen :)
Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.
A langyos vízben/növény tejben az élesztőt szőlőcukorral felfuttatjuk. A lisztbe belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojást, a sót, és a cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszelve. A megfuttatott élesztőt belekeverjük, és jól átdolgozzuk.
Meleg helyen pihentetjük 1 órát, majd 3 cipócskát formázunk a tésztából, és kicsit megvagdossuk a tetejét. Érdemes vizes kézzel dolgozni, mert a tészta eléggé ragad. Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, a tetejét megkenjük vízzel/zabitallal, és előmelegített sütőben 190 fokon megsütjük. Kb. fél óra alatt készül el, de figyeljük a tetejét, ha aranybarnára pirul, már vehetjük is ki.
Nagyon szeretem a különleges ízét, reggelihez vajjal, sonkával, friss zöldségekkel nagyon laktató.