fruktóz- és tejmentes diéta szerint
Tojás és zsemle nélküli fasírtgolyókkal kezdtük a kísérletezést, de egyszer csak eluntam, és valami mást akartam készíteni a picurnak, így jött az egybe fasírt. Megint hatezer receptet átnéztem, de végül visszatértem a már kifejlesztett változatunkhoz, csak egybe sütöttem meg a bekevert masszát, és szerencsére már elsőre nagyon jól sikerült :)
Hozzávalók:
A vöröshagymát nagyon apróra szeleteljük, és a darálthúshoz adjuk. Hozzákanalazzuk a zabpelyhet, és fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel. (Én ezt is utólag sóztam magamnak, a babának ennyi fűszer is elegendő, de ezt mindenki maga dönti el.) Az egészet összedolgozzuk, én speciel kézzel szoktam összegyúrni, majd egy kicsit – kb. fél órát – pihentetjük a hűtőben, hogy a zabpehely magába tudja szívni a nedvességet.
Kivajazunk egy őzgerincformát (nekem egy egyszerű téglalap alakú formám van otthon, tökéletesen megfelelt a célra), és beleöntjük a masszát. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30-40 percig sütjük. Úgy lehet megállapítani, hogy jól átsült-e: amikor villával megszúrjuk, már nem csorog ki a leve.
Én köretnek most vaj nélküli krumplipürét készítettem hozzá. Egy krumplit már korábban megpároltam a párolóban – de persze lehet puhára főzni is egy edényben -, megtörtem, és zabtejjel pépesítettem. Nagyon puha, finom íze lett így. Mellé a picurnak fürtös uborkát szeleteltem, másnap délben pedig főtt céklát kockáztam, mindkét alkalommal nagyon elégedett volt.
Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!