Babakonyha

fruktóz- és tejmentes diéta szerint

schedule
2024-04-22 | 10:34h
update
2024-04-22 | 10:34h
person
babakonyha.hu
domain
babakonyha.hu

Hagyományos rizskoch a fruktóz- és tejmentes diétában

2016-11-14

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Desszert, Főétel, Ebéd, Vacsora,

Címkék: sütemény, rizs, rizskoch, rizsfelfújt, barnarizs



Recept összetevői:

A rizskochot az óvodai menza hozta be az életünkbe :) magamtól sosem csináltam volna, hiszen nem az a tipikus ásványianyagokban és vitaminban gazdag étel, amire általában nagyon figyelek, hogy az asztalra kerüljön. De desszertnek tökéletes lehet, és a gyerekek egyébként imádják, ezért a receptek közé is szeretném felvenni, hogy ne kelljen mindig a füzetet lapozgatom, ha elkészítem :)

Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.

  • 250 gramm barnarizs
  • 1000 gramm (1 liter) növényi tej (én zabitalt szoktam ilyen ételekhez használni, mert édesebb íze van, emiatt kevesebb édesítő szükséges hozzá)
  • 200 gramm (ml) víz
  • 1 csipet só
  • 70 g xilit
  • 5 db tojás
  • a fruktózos esetében toleranciától függően (akár el is hagyható): reszelt citromhéj vagy pár csepp citrom
  • 1 vaníliarúd
  • 1 evőkanál liszt
  • 50 gramm vaj (laktózérzékenyeknek, tejfehérje allergia esetén pl. liga)

A rizst puhítsuk fel a vízben közepes hőfokon, kevergetve. Mikor elforrt a rizsről a víz, sózzuk meg, és öntsük rá a növényi tejet, kaparjuk bele a vaníliarúd belsejét, és a héját is dobjuk hozzá. Forraljuk fel az egészet, és hagyjuk, hogy a rizs felszívja a tejet, megpuhuljon. Ekkor vegyük ki belőle a vaníliarúd héját, és keverjük bele az édesítőt (és ha lehet használni: a citromhéjat vagy a pár csepp citromot). Fedjük le és egy órára hagyjuk békén.

Ha a tejberizs kihűlt, akkor a puha vajat a tojássárgával keverjük jól össze (gépi habverővel), és keverjük a tejberizshez óvatosan kanállal, hasonlóan tegyünk ezután a kemény habbá vert tojásfehérjével is, végül a liszttel.

A masszát rakjuk kivajazott, kilisztezett (vagy morzsát is szórhatunk a liszt helyett) jénaiba vagy tepsibe, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük (légkeverés nélkül).

Mi diószórással tálaltuk és ettük.

Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Impresszum
A tartalomért felelős:
babakonyha.hu
Adatvédelem és Felhasználási feltételek:
babakonyha.hu
Mobil weboldal ezen keresztül:
WordPress AMP beépülő modul
Utolsó AMPHTML frissítés:
22.04.2024 - 10:35:43
Adatok és sütik használata: