Babakonyha

fruktóz- és tejmentes diéta szerint

schedule
2024-04-24 | 03:58h
update
2024-04-24 | 03:58h
person
babakonyha.hu
domain
babakonyha.hu

Hópelyhes kakaós ropogtatnivaló

2013-12-22

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert, Tízórai, Uzsonna,

Címkék: zabpehely, teasüti, kakaó, uzsonna, sütemény



Recept összetevői:

Az egész úgy történt, hogy hetek óta ott figyelt a kibontott puffasztott rizs, és mivel se kenyér, se semmi itthon, gondoltam a délutáni uzsira és kiruccanásra jó lenne valami ropogtatnivaló. Kísérleteztünk, a kismanó is bőszen besegített, ahogy láttátok (a blog FB oldalán), bár a munka közben inkább a rizs tűnt el szép lassan a tésztából :) Ez a nasi kevésbé puha, a puffasztott rizs miatt tényleg inkább ropogtatnivaló teasüti.

Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.

  • 100 gramm liszt
  • 40 gramm zabpehely
  • 15 gramm puffasztott rizs
  • 100 gramm vaj (laktózérzékenyeknek, tejmentes diéta esetén pl. liga)
  • 40 gramm xilit/nyírfa(por)cukor
  • kakaó (ízlés szerint, kb. 1 teáskanál)
  • fahéj (ízlés szerint, kb. 1 teáskanál)
  • 1 teáskanál sütőpor (elhagyható)
  • 3 evőkanál növényi tejszín (nálunk éppen rizstejszín volt)

A lisztet szitáljuk át, a porcukrot (én normál xilitet/nyírfacukrot daráltam le), a kakaót, a fahéjat, a sütőport, a puffasztott rizst és a zabpelyhet keverjük bele. A vajat vágjuk kisebb kockákra, és morzsoljuk el a liszttel. (Nem szabad felolvasztani, mert akkor a tészta később nehezen kezelhető lesz.) Mikor már nem nagyon látunk kisebb vajdarabokat sem a tésztában, akkor gyúrjuk össze, miközben hozzákeverjük a tejszínt is. Az így kapott tésztát hengerré formázzuk, alufóliába tekerjük, és a hűtőbe tesszük pihenni.

Kb. fél órával, 1 órával később a hűtőből kivéve a tésztát formázhatjuk kedvünk szerint. Én most a legegyszerűbb technikával apró darabokat csíptem le belőle, ezt golyóvá formáztam és a két tenyerem közt kilapítottam. Ebben segített közre nagyon buzgón a picur, de mikor megkóstolt egy puffasztott rizsszemet, onnantól kezdve csak azt nézte, hogy melyik szem lóg ki a tésztából :)

Előmelegített sütőben 170 fokon kb. 15 perc alatt készre sül. Vigyázni kell vele, ha már pirul a széle, lehet kiszedni.

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Impresszum
A tartalomért felelős:
babakonyha.hu
Adatvédelem és Felhasználási feltételek:
babakonyha.hu
Mobil weboldal ezen keresztül:
WordPress AMP beépülő modul
Utolsó AMPHTML frissítés:
24.04.2024 - 03:59:43
Adatok és sütik használata: