Babakonyha

fruktóz- és tejmentes diéta szerint

schedule
2024-04-25 | 12:31h
update
2024-04-25 | 12:31h
person
babakonyha.hu
domain
babakonyha.hu

Paradiós pite jégvarázs köntösben

2015-09-24

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert, Uzsonna,

Címkék: paradió, sütemény, sütőpor_nélkül, torta, pite, jégvarázs



Recept összetevői:

Igazából bármilyen magból készíthető (mogyoró, dió), de nálunk Apa egyszer vett egy csomaggal a paradióból, én meg nem bírtam ki, hogy ne kísérletezzek vele. Nagyon finom az íze, és mind a tészta, mind a töltelék különleges ízt kapott tőle.

Hozzávalók a tésztához ld. jegyzetlapon.

  • 150 gramm liszt (mi fehér liszttel és tönköly liszttel próbáltuk eddig, de szerintem zabliszttel is működne)
  • 100 gramm paradió (lehet mogyoró, és lehet dió is)
  • 125 gramm vaj/margarin (mentes!)
  • 50-60 gramm nyírfacukor/xilit (édesszájúaknak több, akik már nem esznek olyan édesen, kevesebb is elég)
  • 1 csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 300 gramm növényi tej (zab- vagy rizstej)
  • 40 gramm vaníliás pudingpor (mentes!)
  • 50 gramm paradió
  • 100 gramm puha (!!szobahőmérsékletű!) vaj/margarin (mentes)
  • kb. 70 gramm xilit/nyírfacukor

Tészta készítése: A paradiót (vagy más magot) daráljuk porrá, keverjük a liszthez, adjuk hozzá a cukrot és a vajat kis kockákra vágva. Morzsoljuk össze a vajat a liszttel, majd gyúrjuk gombóccá. Mikor már nem ragad a tészta az edény falához, akkor csomagoljuk alufóliába, és fél órára tegyük pihenni a hűtőszekrénybe.

A tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral. A lehűtött tésztát két belisztezett sütőpapír között nyújtsuk kb. 3-4 mm vékonyra, és helyezzük a tortaformába. Nyomjuk az ujjainkkal az aljához és az oldalához, kicsit megszurkálhatjuk az alját villával, hogy ne emelkedjen meg sütés közben, majd tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, kb. 20 perc alatt megsül. Ha mégis emelkedne sütés közben, ne ijedjünk meg, szúrjuk meg villával 1-2 helyen, rögtön visszaesik, és nem lett tőle lyukacsos :) Ha megsült, hagyjuk kihűlni a tésztát.

Közben készítsük el a tölteléket: A tejből öntünk egy keveset a keverőtálba, a többit pedig a fazékba. A kevés növényi tejjel elkeverjük a pudingport, és az édesítőt. Eközben a fazékban levő tejet felforraljuk. Abba az edénybe, amelyben a hideg tejjel elkevertük a port és a cukrot, beleöntjük a felforralt tejet, miközben az egészet kevergetjük, majd visszaöntjük a fazékba, és alacsony fokozaton továbbsűrítjük, kevergetjük. (Így nem lesz csomós.) Adjuk hozzá a darált magot is (mi esetünkben paradiót). Pár perc alatt kész a massza, de kicsit hagyjuk hűlni.

Ha már meghűlt, gépi habverővel dolgozzuk össze a puha vajjal. Egy finom, kenhető lágy krémet kapunk. Egy részét tegyük félre a díszítésre (olyan 4 evőkanálnyi), a többit öntsük a kihűlt tésztára, és kenjük egyenletesen szét. A kisebb részt színezzük és alkossunk kedvünk szerint :) Nekem elsőre ilyen sikerült, a következő majd jobb lesz! :)

Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!

 

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Impresszum
A tartalomért felelős:
babakonyha.hu
Adatvédelem és Felhasználási feltételek:
babakonyha.hu
Mobil weboldal ezen keresztül:
WordPress AMP beépülő modul
Utolsó AMPHTML frissítés:
25.04.2024 - 12:32:05
Adatok és sütik használata: