Babakonyha

fruktóz- és tejmentes diéta szerint

schedule
2024-05-02 | 13:04h
update
2024-05-02 | 13:04h
person
babakonyha.hu
domain
babakonyha.hu

Prosciuttoval betakart sült csirkemáj padlizsánkrémmel és krumplipürével

2013-10-09

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Főétel, Ebéd, Vacsora,

Címkék: vacsora, ebéd, gluténmentes, krumpli, padlizsán, máj, laktózmentes



Recept összetevői:

Gyönyörű padlizsánokat találtunk Nagypapával a szombat reggeli (hat órási) úszásból hazafelé tartva, neki köszönhetően került vasárnap padlizsánkrém az asztalra. Már elég régen nem készítettem, és most nagyon megkívántam, egy icipici fokhagymát is csempésztem bele, hátha nem fog gondot okozni a picurnak :)

Hozzávalók (családi adag):

  • 500 gramm csirkemáj
  • kb. 5 szelet prosciutto (gondosan olvassátok el az összetevőket, hogy ne tartalmazzon semmilyen cukrot, tejcukrot)
  • 5-6 közepes krumpli
  • 2 közepes padlizsán
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • aki meri: fokhagyma (1-2 gerezd vastagságtól függően)
  • vaj (laktózérzékenyeknek pl. liga)
  • fűszerek: só, rozmaring, bazsalikom, borsikafű

A csirkemájat egyenként mossuk le, majd kicsit itassuk le róla a vizet, csavarjuk be a prosciuttoba, és helyezzük vajjal kikent jénaiba, takarjuk le alufóliával tetejét, és tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 45 perc alatt omlósra sül. Az utolsó 10 percben vegyük le a fóliát a tetejéről, hogy egy kicsit megpiruljon.

A krumplikat mossuk meg, töröljük át, majd egyenként csomagoljuk alufóliába. Betehetjük a májjal együtt sülni a 200 fokos sütőbe, de ha nem újkrumpliról van szó, akkor jobb egy negyedórával előbb berakni. Mire a máj elkészül, a krumplik is megpuhulnak, és már lehet is őket tisztítani, áttörni, és belekeverni a vajat és a (növényi) tejet. Puhítsuk, villával jól törjük meg, és végül sózzuk.

A hagymát megtisztítjuk, apróra kockázzuk, és kicsit megpároljuk fedő alatt (vajon/olajon/vízen). Közben megtisztítjuk a padlizsánt, meghámozzuk, és ugyancsak felkockázzuk, majd a hagymához adjuk. Lefedve addig főzzük, míg megpuhul, a vége felé egy kis sóval, borsikafűvel, rozmaringgal fűszerezhetjük – egy kis vizet főzés közben önthetünk alá, hogy ne kapja oda, de akár vajjal is dolgozhatunk. Ha megpuhult a padlizsán, turmixoljuk össze.

A májat, a krumplipürét és a padlizsánt tálaljuk kedvünk szerint, mi felnőttek még egy kis jégsalátát raktunk a tányérunkra. Bármilyen hihetetlen, de a képen látható mennyiséget, képes volt a picur elpusztítani annyira ízlett neki.


Az alábbiak is érdekelhetnek:

Impresszum
A tartalomért felelős:
babakonyha.hu
Adatvédelem és Felhasználási feltételek:
babakonyha.hu
Mobil weboldal ezen keresztül:
WordPress AMP beépülő modul
Utolsó AMPHTML frissítés:
02.05.2024 - 13:05:24
Adatok és sütik használata: