fruktóz- és tejmentes diéta szerint
Folyamatosan kísérletezek az otthon elkészíthető, finom, egészségesebb házikenyérrel, hogy olyat együnk, amiről tudom is, mi van benne, nem beszélve arról, hogy a picur se a vizes zsemlét tömje magába a már korábban említett okok miatt.
Hozzávalók:
A langyos víz kisebb részében a cukorral megfuttatjuk az élesztőt. Közben a keverőtálba mérjük ki az átszitált liszteket és a magokat. Adjuk hozzá a sót, az olajat, és a többi vizet, majd mehet bele a megfuttatott élesztő. Gyúrjuk, dagasszuk a tésztát, míg végül már nem ragad az edény falához, és hólyagossá válik. Tegyük meleg helyre, és kelesszük a duplájára, kb. 1 óra.
Ha megkelt, lisztezett felületen újra gyúrjuk át, formázzuk olyanra, amilyen sütőformában kívánjuk sütni, majd helyezzük bele. (Sütőpapírral érdemes dolgozni vagy kivajazni, kilisztezni a kiválasztott formát, ha nem szilikonunk van.) Hagyjuk kétszeresére kelni a tésztát.
Vágjuk be a tetejét 3-4 helyen egy éles késsel, kenjük meg hideg vízzel, és rakjuk 220 fokra előmelegített gőzösített sütőbe (azaz helyezzünk a sütőnk aljára egy vízzel teli edényt).
10 percig süssük így a kenyeret, majd vegyük vissza a hőfokot 175 fokra, és még 50 percig süssük így. A végén kenjük le hideg vízzel, jó alaposan.
Mennyei, levegős, mégis tartalmas kenyeret kapunk így, tényleg nem lehet betelni vele.