fruktóz- és tejmentes diéta szerint
Mivel a picur egy szó nélkül kanalazta be a feltéttel, Apa meg a repeta után ácsingózott és megjegyezte, hogy „ha mindenhol így készítenék a spenótfőzeléket, a gyerekek imádnák”, ezért leírom ezt a nagyon egyszerű, és gyorsan elkészíthető receptet.
Hozzávalók (családi adag):
A petrezselymet, a megpucolt és felkockázott fehér- és sárgarépát, a megtisztított fokhagymát, és a megpucolt, négybe vágott vöröshagymát tegyük egy fazékba, öntsük fel vízzel, hogy ellepje a zöldségeket, sózzuk meg kicsit, illetve ha van otthon, akkor cukormentes és só nélküli ételízesítővel még meghinthetjük. Forraljuk fel a vizet, majd szép alacsony lángon hagyjuk, hogy a zöldségek jól átpuhuljanak (kb. 1 óra).
A spenótot alaposan lemossuk, a szárát letépkedjük, majd egy kis vízben puhára főzzük. A levét mindenképpen öntsük le róla, ha maradt.
A spenótot, és a megfőtt zöldségeket a zöldséglével turmixoljuk jól össze, adjuk hozzá a tejfölt (ha tejmentes diétán vagyunk, elhagyható, anélkül is krémes lesz a főzelék), majd a zablisztet is, jól turmixoljuk át, így semmilyen csomó nem marad benne, és végül öntsük fel ízlés szerint tejjel. Tegyük vissza a tűzhelyre még, hogy be tudjon sűrűsödni, és az ízek összeérjenek. Ha túl sűrűnek találnánk, nyugodtan hígítsuk még tejjel (ha pedig túl leveses lett, akkor adjunk még hozzá zablisztet és turmixoljuk jól össze).
Mi most főtt tojással ettük, de a halacskák vagy a zabpelyhes fasírtgolyók is nagyon illenek hozzá.