Babakonyha

fruktóz- és tejmentes diéta szerint

schedule
2024-04-21 | 00:19h
update
2024-04-21 | 00:19h
person
babakonyha.hu
domain
babakonyha.hu

Sütőtökös rizottó mini húsgombóccal Mautner Zsófi receptje szerint

2017-12-17

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Főétel, Ebéd, Vacsora,

Címkék: sütőtök, rizottó, gyerekkori_szexuális_bántalmazás, Lidl



Recept összetevői:

Nagyon kedvelem Mautner Zsófi receptjeit és sokszor vásárolunk a Lidl-ben többek között a friss zöldségek miatt is (ez nem reklám :), így persze, hogy én is szerettem volna a karácsonyra kikerülő szakácskönyvből. A sorozatukban megjelent „A főzés mindenkié” címűt én különösen szeretem, ebből való ez a Mautner Zsófi recept is (csak minimálisan alakítottam).

Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.

  • A mini húsgombóchoz:
  • 500 gramm darált sertéshús
  • 1 db tojás
  • 4 közepes gerezd fokhagyma (eredeti recept: 1 fej) finomra aprítva
  • 1 csokor petrezselyem finomra aprítva
  • 4 ek balzsamecet (nekem az első változatnál a fotón is látszik, ez nem volt itthon)
  • A rizottóhoz:
  • 30+30 gramm vaj (mentes!)
  • 3 ek olaj (olivaolaj)
  • 250 gramm rizottó rizs
  • 1 fej vöröshagyma
  • 150 ml fehérbor
  • 800 ml alaplé
  • 500 gramm sült sütőtök
  • fűszerek: só, bors
  • (az eredeti recept: 60 gramm parmezán sajt, de ezt mi elhagytuk a diéta miatt)

A húsgombóc elkészítése: összekeverjük az összes hozzávalót, és diónyi gombócokat formálunk, majd egy (kevés kókuszzsírral vagy vajjal) kikent tepsire helyezzük. 200 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük. Ami nekünk kimaradt, mert nem volt itthon balzsamecet: tálalás előtt serpenyőbe tesszük a húsgombócokat, hozzáadjuk a balzsamecetet, és erős lángon pirítjuk, hogy a balzsamecet sziruposan bevonja.

A rizottó elkészítése: a fele vaj és olivaolaj keveréken üvegesre pirítjuk a finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a rizst, átforgatjuk, hogy a zsiradék egyenletesen befedje. Ekkor hozzáöntjük a fejérbort, és megvárjuk, hogy teljesen elpárologjon, majd hozzáadjuk a húsleves egynegyed részét. Takarékra vesszük a hőt, és állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a rizst teljesen felszívja. Ezt a folyamatot ismételjük, tehát merőkanalanként, lassan adagoljuk az alaplevet, és közben folyamatosan keverjük, így kapjuk a megfelelő krémes állagot. A legvégén hozzáadjuk sütőtökpürét (ehhez előzőleg sütőben puhára sütjük, és pürésítjük a sütőtököt). Tálalás előtt közvetlenül hozzáadjuk a vaj másik felét is.

Hogy lássátok az aznapi csendélet nálunk :D

 

 

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Impresszum
A tartalomért felelős:
babakonyha.hu
Adatvédelem és Felhasználási feltételek:
babakonyha.hu
Mobil weboldal ezen keresztül:
WordPress AMP beépülő modul
Utolsó AMPHTML frissítés:
21.04.2024 - 00:20:29
Adatok és sütik használata: