fruktóz- és tejmentes diéta szerint
Nagyon kedvelem Mautner Zsófi receptjeit és sokszor vásárolunk a Lidl-ben többek között a friss zöldségek miatt is (ez nem reklám :), így persze, hogy én is szerettem volna a karácsonyra kikerülő szakácskönyvből. A sorozatukban megjelent „A főzés mindenkié” címűt én különösen szeretem, ebből való ez a Mautner Zsófi recept is (csak minimálisan alakítottam).
Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.
A húsgombóc elkészítése: összekeverjük az összes hozzávalót, és diónyi gombócokat formálunk, majd egy (kevés kókuszzsírral vagy vajjal) kikent tepsire helyezzük. 200 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük. Ami nekünk kimaradt, mert nem volt itthon balzsamecet: tálalás előtt serpenyőbe tesszük a húsgombócokat, hozzáadjuk a balzsamecetet, és erős lángon pirítjuk, hogy a balzsamecet sziruposan bevonja.
A rizottó elkészítése: a fele vaj és olivaolaj keveréken üvegesre pirítjuk a finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a rizst, átforgatjuk, hogy a zsiradék egyenletesen befedje. Ekkor hozzáöntjük a fejérbort, és megvárjuk, hogy teljesen elpárologjon, majd hozzáadjuk a húsleves egynegyed részét. Takarékra vesszük a hőt, és állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a rizst teljesen felszívja. Ezt a folyamatot ismételjük, tehát merőkanalanként, lassan adagoljuk az alaplevet, és közben folyamatosan keverjük, így kapjuk a megfelelő krémes állagot. A legvégén hozzáadjuk sütőtökpürét (ehhez előzőleg sütőben puhára sütjük, és pürésítjük a sütőtököt). Tálalás előtt közvetlenül hozzáadjuk a vaj másik felét is.
Hogy lássátok az aznapi csendélet nálunk :D