fruktóz- és tejmentes diéta szerint
Az amarantos sütivel dolgoztam tovább, mert szerettem volna, ha az értékes amarantAMP benne marad a tízórai/uzsonnás teasütinkben, viszont a sütőtökkel vigyáznunk kell magasabb fruktóztartalma miatt. 55 gramm sütőtök tartalmaz 1 gramm fruktózt. Ezért a biztonság kedvéért ebbe a sütibe most csak 50 gramm került a sütőben megsütött napsárga zöldségből, de így is nagyon finom ízt (és színt! :) kölcsönzött a mackóknak.
Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.
Egy tálba kimérjük a liszteket, az amarantot, a sütőtököt, a cukrot, a vajat, és hozzáadjuk a fahéjat, majd összemorzsoljuk az egészet, illetve átgyúrjuk. Ha már nem ragad az edény falához, lehet is hengerré formázni, alufóliába csomagolni, és a hűtőbe rakni. Fél órát pihentessük a tésztát, majd vegyük ki, és lisztezett felületen nyújtsuk nagyon vékonyra. Végül szaggassuk ki a kívánt formákat.
Előmelegített sütőben 170 fokon kb. 10-15 perc alatt megsülnek. Ha aranybarna a széle, vegyük ki, nehogy megégjen. Ha kicsit kihűlt, már lehet is belerakni egy fémdobozba, 1-2 nap alatt teljesen megpuhulnak. Tipikusan az a süti, aminek jót tesz, ha állni hagyjuk, és nem vetjük rá rögtön magunkat.
Két nappal később éppen vendégségbe jött hozzánk a legjobb barátom és kislánya, jó volt látni, ahogy a kis kezek az első kínálást követően újra a doboz felé nyúltak… :)