fruktóz- és tejmentes diéta szerint
Annyira jó otthon készült friss, finom illatos pékárút enni a reggelinél, de gyerek(ek) mellett ez néha annyira kivitelezhetetlen. Mikor először sütöttük ki ezt a kiflit, el sem hittem, hogy tényleg lehet valami ilyen egyszerű és gyorsan elkészíthető.
Hozzávalókat (kb. 1 tepsi) ld. a jegyzetlapon.
A langyos tejben futtassuk meg az élesztőt a szőlőcukorral. A lisztet mérjük ki egy tálba, a sóval keverjük össze, majd jöhet hozzá a felfuttatott élesztő. Gyúrjuk össze. Ebbe a tésztába fokozatosan adagolva gyúrjuk bele az olvasztott vajat. Az egész dagasztás pár perc alatt kézzel megoldható!
Ha kisebb kifliket szeretnénk, vegyük kétfelé a tésztát, ha nagyobbat, akkor hagyjuk így, és formázzunk kis cipót, majd nyújtsuk ki, szép vékonyra! Vágjuk 8 cikkelyre, és tekerjük fel a szélesebb végénél fogva (befelé tekerve).
Tegyük a sütőlapra, és hagyjuk egy negyed órát pihenni a kifliket, majd kenjük le a tetejét egy kis növényi tejjel, vagy vízzel, és mehet 200 fokra előmelegített sütőbe.
Kb. 15-20 perc alatt kisül. Finom roppanós a héja, a belseje pedig olyan, mint a jó bolti tejes-vajas kiflinek. A picur imádta, Apa is odavolt érte, és hát én is alig tudtam visszafogni magam, hogy ne egyek többet, mint amit a gyomrom kíván! :-D
Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!