Babakonyha

fruktóz- és tejmentes diéta szerint

schedule
2024-04-23 | 14:19h
update
2024-04-23 | 14:19h
person
babakonyha.hu
domain
babakonyha.hu

Zabtejben sült kakukkfüves karaj korianderes patiszonos krumplipürével

2013-08-28

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Desszert, Ebéd, Vacsora,

Címkék: ebéd, gluténmentes, krumpli, sertés, patiszon, laktózmentes, vacsora



Recept összetevői:

Nagyon megszerettük a patiszont, és még mindig itt a szezonja, ezért kettőt is beszereztem, de most nem szerettem volna tölteni, ezért mást találtam ki. A picur háromszor kért repetát, és én is a babakaja mellett tettem le a voksot, a felnőtteknek ugyanis most kicsit másként tálaltam az összetevőket :) Na, mindjárt magyarázom.

Hozzávalók (családi adag):

  • 4 közepes krumpli (inkább nagyobb)
  • 6 filézett sertéskaraj
  • 1 közepes patiszon
  • növényi tej (mi zabtejet használtunk (az Alnatura bio zabitalát), ha vki teljesen gluténmentes ételt készít, használjon rizstejet)
  • só, kakukkfű, majoranna, koriander, petrezselyem

A jénait vajazzuk ki, a karajszeleteket alaposan mossuk le, majd tegyük a jénaiba, a tetejét sózzuk meg, szórjuk meg kakukkfűvel, és öntsünk alá annyi zabtejet, hogy kb. a szeletek feléig érjenek. (Ha valaki óvatos, önthet kevesebbet, és sütés közben ellenőrizze, hogy elforrt-e a tej, kell-e pótolni.) Fedjük be alufóliával, és tegyük be a 200 fokra előmelegített sütőbe.

A krumplikat mossuk meg, kicsit töröljük le róluk a vizet, majd csomagoljuk alufóliába, és mehetnek a karaj mellé/alá/fölé – ahova fér – a sütőbe. Így egy kis időt nyerünk. A krumpli és a hús kb. 1 óra alatt elkészül, teljesen megpuhul, addig nem nagyon kell vele foglalkoznunk. A karajról érdemes az utolsó negyedórában levenni az alufóliát, ha szeretjük, ha kicsit pirult a hús.

A patiszont mossuk és hámozzuk meg, vágjuk le a szárait, és magozzuk ki. Majd kockázzuk apróra. Tegyük fel egy fedett fazékba, közepes fokozatra, és egy kis zabtejet öntsünk alá, hogy biztosan ne égjen le az alja, illetve az így nyert főzővizet felhasználhatjuk a krumplipüréhez. A főzés vége felé fűszerezzük sóval, korianderrel és majorannával.

Amikor minden elkészül, megpuhul, fogjuk a husikat, és tegyük félre vagy a tálalásra szánt tálba. A patiszon felét és két krumplit turmixoljunk össze, adjuk hozzá a karaj kifőtt levét, és a patiszon főzőlevét. Legyünk inkább óvatosak, fokozatosan hígítsuk a masszát, nehogy levest vagy főzeléket csináljunk belőle :) A másik két krumplit kockázzuk fel, keverjük a maradék patiszonkockákhoz, egy olvasztott vajjal locsoljuk meg. A vajba én kevertem sót és petrezselymet, javaslom :)

Én azt hittem, hogy a krumplipüré két étkezésre elég lesz a picurnak, de annyira imádta, hogy csak mutogatott a a tároló dobozra, hogy ő bizony még kér. Bevallom őszintén, a patiszonos krumplipüré nekem is jobban ízlett, mint a krumplis patiszon kockák, de hát Anya és Apa mégis felnőttek, ők egyenek rendes darabos ételt. :) Azért legközelebb nagyobb adagot készítek… :))


Az alábbiak is érdekelhetnek:

Impresszum
A tartalomért felelős:
babakonyha.hu
Adatvédelem és Felhasználási feltételek:
babakonyha.hu
Mobil weboldal ezen keresztül:
WordPress AMP beépülő modul
Utolsó AMPHTML frissítés:
23.04.2024 - 14:20:34
Adatok és sütik használata: