Babakonyha

fruktóz- és tejmentes diéta szerint

schedule
2024-04-10 | 22:09h
update
2024-04-10 | 22:09h
person
babakonyha.hu
domain
babakonyha.hu

Áfonya hercegnő tortája lett 2016 Magyarország Cukormentes Tortája

2016-08-05

Címkék: Őrség Zöld Aranya, Szó Gellért, sajtótájékoztató, Pechtol Zsolt, Nándori_László, Erős_Antónia, Magyarország Cukormentes Tortája, országtorta, Áfonya hercegnő tortája, Septe József, Szent István-napi kenyér, Pataki Ádám

Pechtol Zsolt hozzáadott cukor nélkül készült édessége nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdet meg (korábbi beszámoló erről itt, illetve a döntősökről itt). Az Áfonya hercegnő tortája fantázianevű kreációt a Magyarország Tortájával és a Szent István-napi kenyérrel, illetve az augusztus 20-i ünnepi programok ismertetésével együtt hirdették ki az Országházban, amire a Babakonyha is meghívást kapott. A két győztes édességet a nagyközönség először augusztus 20-án és 21-én, Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg. Képes beszámoló következik.

A blog szerkesztője (azaz jómagam) megérkezett az Országházba, ahol a bejelentés súlyának megfelelően rengeteg sajtós toporgott már és várta, hogy elkezdődjön a sajtótájékoztató.

Az augusztus 20-i ünnepségek programjainak ismertetését követően Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke bemutatta az idei év Szent István-napi kenyerét, amely a hagyományos ízvilágot ötvözi a mai kor elvárásaival, új búzából készült kovászos technológiával.

És íme a 2016-os év Szent István-napi kenyere, amelyet majd a Magyar Ízek Utcájában kóstolhat meg a nagyérdemű augusztus 20-án.

Ezt követően Pataki Ádám, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete elnökségi tagja konferálta fel Magyarország Tortája idei nyertesét, az Őrség Zöld Aranya fantázianevű tortát. Szó Gellért salgótarjáni cukrász alkotása hagyományos őrségi tökmagolajjal és mandulaliszttel készült málnazselével, fehércsokoládés ganache-sal, hántolt ostya és tökmag praliné felhasználásával kialakított ropogós réteggel.

Bár ebből a picurkák sajnos nem ehetnének, azért készítettem róla egy fotót, és hát kisebb lelkiismeret furdalással, de megkóstoltam (huh, nagyon finom!:)).

Idén ötödik alkalommal írta ki az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, melyre az ország bármely cukrászdája és vendéglátó egysége nevezhetett. A cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistából válogathattak. Az idei év nyertesét Nándori László aranykoszorús cukrászmester jelentette be, aki 2013-ban és 2014-ben megnyerte a versenyt, és akivel készített korábbi interjút itt olvashatjátok.

A verseny győztese 2016-ban az Áfonya hercegnő tortája lett, melyet a budapesti Tortavár Cukrászda készítette. Pechtol Zsolt cukrász édessége nem tartalmaz hozzáadott cukrot, fehér lisztet, mesterséges adalékanyagot és tartósítószert.

Az Áfonya hercegnő tortája eleganciát sugároz, a szép, letisztult formához harmonikus ízkombináció társul. Különösen izgalmas attól, hogy valamennyi íz külön-külön is érvényesül.

Mindent érezni, amit a torta előzetesen, látványában ígér, vagyis a fanyar áfonyát, a szeder és ribizli pikáns, savanykás ízét, valamint a könnyű joghurtot és a roppanós mandulát. A tetején a mandularopogós szeletkék mintegy megkoronázzák a tortát. A cukrász törekvésének köszönhetően alacsony szénhidráttartalmú, a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető könnyű desszert született, melyet bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek is.

A győztes finomságot először augusztus 20-án és 21-én a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg a nagyközönség a Várkert Bazárnál, ahol idén is lehetőség lesz ingyenes vércukormérésre és testösszetétel mérésre az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sátraiban. Az Áfonya hercegnő tortája augusztus 20-ától az ország számos cukrászdájában kapható lesz.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján egy szelet torta 8,8 g szénhidrátot és 228 kcal-t tartalmaz. A vizsgálatokat a Wessling Hungary Kft., független élelmiszervizsgáló laboratórium végezte. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány célja a versennyel az volt, hogy felhívja a cukrászok figyelmét a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó sütemények iránti növekvő igényre.

A verseny főtámogatója, a magyar fejlesztésű Dcont vércukormérő készülékeket gyártó 77 Elektronika Kft. különdíját a Suhajda Cukrászda érdemelte ki a Málnás tükörtortáért.

Idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány különdíját, mely egy vacsora a Radisson Blu Béke Hotel Budapest felajánlásából, a Frer Cukrászda cukrásza nyerte a Remetei ribizli tortával. A győztes és a két különdíjas torta nem csak a cukorbetegek választása lehet, hanem azoké is, akik ügyelnek arra is, milyen összetevőket tartalmaz, amit elfogyasztanak.

A zsűri elnöke Nándori László, aranykoszorús cukrászmester volt, aki 2013-ban és 2014-ben megnyerte a versenyt. A zsűri tagjai: Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány létrehozója, Lajos Mary cukrász, Szőke Zoltán cukrász, Vadon János, rádiós műsorvezető, Gyurcsáné Kondrát Ilona, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa, Mautner Zsófi, gasztroblogger, a Chili & Vanília blog szerzője, és a főtámogató 77 Elektronika Kft. képviseletében Ági Tamás, marketing vezetője voltak.

Szerencsére kísérletező kedvű barátnőmmel voltam, így annyit fotózhattam, amennyit akartam, és a torták is a helyükön maradtak :)

Sok türelemmel, de sikerült a nyertest, Pechtol Zsoltot is lefotóznom tortavágás közben úgy, hogy egy kamerás sem lépett elém. És legyen is ez a végszó. Interjú vele a blogon hamarosan.

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Impresszum
A tartalomért felelős:
babakonyha.hu
Adatvédelem és Felhasználási feltételek:
babakonyha.hu
Mobil weboldal ezen keresztül:
WordPress AMP beépülő modul
Utolsó AMPHTML frissítés:
10.04.2024 - 22:10:37
Adatok és sütik használata: