Egészségtelen étkezés, dohányzás, súlyfelesleg és titkolózás – Milyen példával állunk gyermekeink előtt?

2014-05-04

Címkék: , , , , ,

Szerző: Juhász Flóra dietetikus

Egészségtelen étkezés, dohányzás, súlyfelesleg és titkolózás – jelenleg ezek jellemzik a hazai lakosság életmódját.  Az MSD Pharma Hungary sajtótájékoztatóján egy 1200 fős reprezentatív kutatás legfontosabb eredményeit hallhattuk első kézből. Az adatok megdöbbentőek. De vajon hatással van-e a lakosság jelenlegi attitűdje gyermekeink jövőjére?

IMG_5986.JPG

Pénz és edukáció a következő generációknak
A kutatás eredményeiből kiderül, hogy a megkérdezettek közel kétharmada állítja, hogy anyagi okok miatt kell lemondania az egészséges étkezésről, emellett azonban a lakosság ugyanennyi arányban rendszeresen dohányzik. A kerekasztal beszélgetés egyik felvetése kapcsán elhangzott, hogy amíg a jelenlegi felnőtt lakosság kisiskolás korában semmiféle jellegű egészséges táplálkozással, egészséges életvitellel összefüggésbe hozható edukációt nem kapott, ma már a prevenciós programok és az internet révén az egészséges életvitellel kapcsolatos információk sokkal inkább hozzáférhetőek a mai gyermekek számára.

Az edukáció ellenére a dohányzás aránya a fiatalok körében mégis igen magas, 43%-ra tehető. Az adatok kapcsán felvetődhetne az a kérdéskör is, hogy vajon a megfelelő információ ellenére helytelen példával gyermekeink attitűdjét formálva vezetjük-e őket nem egészen tudatosan egy egészségtelen életmód felé!? Amennyiben igaz lehet ez a tény, ez nagyban megpecsételheti jövőjüket, kihatással lehet későbbi egészségi állapotukra.

Gyermekeink táplálkozásának formálása fontos feladatunk!

A válaszadók több mint 50%-át nem foglalkoztatja, hogy a helytelen táplálkozásnak milyen következményei vannak. Tisztában vannak azzal is, hogy az elhízás számos betegség okozója lehet – köztük a cukorbetegség kialakulásában is nagy szerepe van – azonban ez mégsem tántorítja el őket attól, hogy plusz kalóriákhoz juttassák magukat. Ráadásul a lakosság egyharmada egyáltalán nem sportol, és a nagyobb százalék is csak módjával teszi azt. A beszélgetés során elhangzott, hogy sajnos kultúránknak még nem része a rendszeresség, ami szintén nem lehet egy erős példa a következő generációknak.

Tapasztalataim során magam is számos, és egyre több elhízott gyerekkel találkoztam, akiknél a túlsúly következtében igen korán jelentkeztek az elhízással is összefüggésbe hozható megbetegedések: magas vérnyomás, kettes típusú cukorbetegség. Későbbi gyakorlataim során – egy-egy dietetikai tanácsadás alkalmával – feladatunkat az esetek nagy százalékában a szülőknél kellett kezdenünk, akik hozzáállása befolyásolta gyermekük viselkedését. A terápia sikeressége nagymértékben függött a szülők, és ezáltal a gyermek hozzáállásán is.

A sajtótájékoztató során különös figyelemmel fordultunk a táplálkozás, mozgás és az edukáció kérdéskörére, amelyet a gyerekekre levetítve mutattunk be Nektek. A babykitchen.blog.hu célja, hogy az orvosi diagnózis, és a dietetikai konzultáció felállítása után, a diéta helyes betartása kapcsán, és az esetleges pontatlan információk kérdéskörében nyújtsunk segítséget Nektek. Ti milyen példával álltok gyermekeitek előtt?

IMG_6052.JPG

 ———————————————————

A blog lehetőséget biztosít vendég szakértőknek, hogy az oldal témájához kapcsolódó írását, cikkét, fotóját, videóját megjelentesse, azonban ezek jogszerűségét és valódiságtartalmát az oldal szerkesztőjének nincs módjában leellenőrizni, ezért az ebből eredő károkért a szerkesztő semmilyen felelősségre nem vonható! Amennyiben viszont az említett bejegyzések sértik valakinek vagy valakiknek az érdekeit, megfelelő írásos indok alapján a bejegyzést a szerkesztő kijavítja vagy igény esetén törli! A fentiek a bejegyzésekhez fűződő hozzászólásokra is vonatkoznak!.

A szerzői jogokról:  ITT

———————————————————

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print