A sokoldalú görögdinnye

2014-07-30

Címkék: , , , ,

Szerző: Kötél Dorottya dietetikus és élelmezésvezető

watermelon healthcare.utah.edu.jpgA görögdinnye szezonja július elejétől szeptember elejéig tart, de ma már a külföldi importnak köszönhetően szinte az egész évben elérhetőek az ilyen-olyan fajtájú dinnyék. Hazánkban az egyik legelterjedtebb fajtája: a görögdinnye.

Magas víztartalma miatt sokan úgy gondolják, hogy táplálkozási szempontból elhanyagolható, de majdnem 90 %-os víztartalma által, „átmossa” és ezáltal méregteleníti a szervezetünket. Mindezek mellett kitűnő vitamin- és ásványianyag forrás.

Vitaminok közül megtalálható benne:

  • Niacin (B-3 vitamin): nagyban segíti a normál, energiát biztosító anyagcserét.
  • C-vitamin: immunrendszer erősítő hatása mellett védi a  sejteket az oxidatív stressztől.
  • E- vitamin: antioxidáns vegyület, amely segít semlegesíteni a szervezetben a káros hatású szabad gyököket. Szervezetünkben csak rövid ideig raktározódik, ezért rendszeres pótlása szükséges.
  • Folsav: magas folsavtartalma miatt kismamáknak kifejezetten ajánlott a fogyasztása.  A folsav létfontosságú a magzati gerincvelő egészséges kifejlődéséhez a fogantatás utáni első három hónap során.

Ásványianyagok közül megtalálható benne:

  • Vas: olyan alapvető funkciókban vesz részt a szervezetben, mint az oxigén- és széndioxid szállítás. Az élethez nélkülözhetetlen.
  • Mangán: a szervezetre gyakorolt hatása nagyon összetett. Számos enzim működésének a beindításában, a fehérje szintézisben, a DNS szintézisben, nemi hormonok termelésében, az ízületi fájdalmak csökkentésében is szerepet játszik.

Az antioxidáns hatású görögdinnye

Gyümölcshúsa színét karotinoid festékanyagainak, köztük kiemelten a vörös színű likopinnak köszönheti. Az E-vitaminhoz hasonlóan a likopin is antioxidáns.  A görögdinnye a paradicsom mellett az egyik legjobb forrása.

Fruktózérzékenység esetén tudnivaló:

  • A görögdinnye fruktóztartalma 3,3g/100g (vagy ha könnyebb a számolás: 25 grammban van 1 gramm fruktóz. ld. fruktózegyenérték táblázat – a blog szerk. megjegyzése).
  • Saját tapasztalat, a blog szerk. megjegyzése: Nálunk a picike tavaly még nem tudta megkóstolni, akkor volt több mint 2 éves, és nagyon rosszul álltunk a visszavezetéssel, az idei évben tudtunk vele próbálkozni, és annyira ízlett neki, hogy többet evett a kelleténél kb. 2 háromszög szeletet, ki is csapta a szája körül, kicsit megfájdult a pocakja (de még így is “olcsón” megúsztuk). Az a javaslatom, hogy 1-2 kockával/falattal kezdjétek, és ha nem okoz gondot, akkor lehet emelni az adagot, illetve ami még nagyon fontos, hogy eleinte mindenképpen legyen mellette szénhidrát (zsemle, kenyér, krumpli, rizs, köles stb.), ami segíthet a felszívódásban. Mi úgy oldjuk meg, hogy először uzsonnázunk vagy vacsorázunk, ilyenkor általában minimális fruktózbevitellel (szendvics sonkával, sajttal, uborkával vagy zabkása), és utána esszük a gyümölcsöt. Így kevesebbet is kíván belőle, és kevésbé terheli meg a pocakját. Az első próbálkozás után már mi is okosan csináltuk. Pár hét alatt most oda jutottunk, hogy 2-3 háromszög szeletet meg tud enni egy felnegyedelt normál dinnyéből úgy, hogy ne okozzon gondot.

baby water melon-saidaonline.jpg

Felhasználása:

A dinnye minden része felhasználható. A húsát általában hidegen, nyersen fogyasztjuk, készíthetünk belőle turmixot, smoothiet, levest, gyümölcssalátát, sültek mellé is kiváló fetasajttal és lilahagymával. Egyes kultúrákban a héjának is nagy kultusza van. A kínaiak a héját zöldségként wokban sütik meg fokhagymával, újhagymával, de ragut is készítenek belőle.

Források:

 (Képek forrása: healthcare.utah.edu, saidaonline.com)

 A blog lehetőséget biztosít vendég szakértőknek, hogy az oldal témájához kapcsolódó írását, cikkét, fotóját, videóját megjelentesse, azonban ezek jogszerűségét és valódiságtartalmát az oldal szerkesztőjének nincs módjában leellenőrizni, ezért az ebből eredő károkért a szerkesztő semmilyen felelősségre nem vonható! Amennyiben viszont az említett bejegyzések sértik valakinek vagy valakiknek az érdekeit, megfelelő írásos indok alapján a bejegyzést a szerkesztő kijavítja vagy igény esetén törli! A fentiek a bejegyzésekhez fűződő hozzászólásokra is vonatkoznak!

A szerzői jogokról:  ITT

 

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print