Puha, mutatós kuglóf a fruktóz-, tej- és tojásmentes diéta szerint

2016-01-26

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert, Reggeli, Tízórai, Uzsonna, Vacsora,

Címkék:



Recept összetevői:

Az eredeti recept ApróSéf-es, csak a fruktóz-tej-tojásmentes diéta szerint változtattam, és egy nagyon puha, ízes, omlós kuglóf tésztát kaptam.

Hozzávalókat lásd a jegyzetlapon.

  • 500 g búzaliszt
  • 22 g élesztő
  • 1 db vanília rúd kikapart belseje
  • 80 g xilit porrá örölve
  • 60 g növényi vaj/margarin (olvasztott, mentes)
  • 280 ml növényi tej (natúr rizs- vagy zabtej)
  • 20 g mazsola (tolerancia függvényében!!, el is hagyható)
  • 10 g kakaópor (holland, natúr)
  • 1 csipet só
  • tolerancia függvényében pár csepp citrom
  • 1 púpozott teáskanálnyi szőlőcukor az élesztő felfuttatásához

Az élesztőt, a szőlőcukrot, az olvasztott vajat és a langyos (növényi) tejet egy tálban elkeverjük, és felfuttatjuk az élesztőt. Egy másik edénybe kimérjük a lisztet, a xilitet, beletesszük a vaníliát, a csipet sót (és tolerancia függvényében a pár csepp citromot). A felfutatott élesztős keveréket öntsük a liszteshez, és dagasszuk a tésztát, majd vágjuk félbe. Az egyiket gyúrjuk össze a mazsolával, a másikat a kakaóporral, és hagyjuk őket letakarva a duplájára kelni (kb. 1 óra szobahőmérsékleten).

Ezután a tésztákat sodorjuk rudakká, csavarjuk össze őket, és tegyük az előzetesen kivajazott, kilisztezett kuglófformába. Kelesszük így a duplájára (kb. 1 óra). Ha megkelt a tészta, tegyük 200 C-ra előmelegített sütőbe, és a sütés 15. percénél vegyük vissza a sütőt 180 C-ra. Kb. fél óra alatt elkészül.

A kisült kuglófot formával együtt fordítsuk meg, tegyük az asztalra, és hagyjuk a formában kihűlni. Amikor teljesen kihűlt a kuglóf, vegyük le a formát, és lehet díszíteni. Nálunk most egy kis xilit ment a tetejére.

Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!

mentes kuglóf