Jénaiban sült karaj párolt zöldségekkel kakukkfüves beshamel mártásban
2012.05.20.Kategória: Desszert,
Címkék: karfiol, brokkoli, beshamel_mártás, zöldbab, karaj, laktózmentes, vacsora, ebéd, répa
Recept összetevői:
Nem volt otthon tejföl apának, így jött az ötlet a beshamel mártásra, de nem akartam megint „hatfélét” készíteni, így eleve rízstejjel készült az egész adag. Apa bár jóízűen megette a vacsorát, és azt mondta, máskor is kerülhet ilyen az asztalra, azért még szokja az új ízeket, de a picur és én nagyon odavoltunk az új találmányunkért :)
Hozzávalók (családi adag):
- 1 nagy fej krumpli és 6-8 db parázsburgonya (v. 2 nagy fej krumpli)
- 400 gramm idényzöldségekből, nekünk éppen ez volt a hűtőben: zöldbab, sárgarépa, brokkoli, karfiol
- 5 szelet sertéskaraj
- fél fej vöröshagyma
- 34 gramm vaj
- 34 gramm liszt
- 600 gramm növényi tej (mi rízsitalt használtunk)
- szerecsendió, kakukkfű, majoranna, só
A jénait kivajazzuk, a hagymát meghámozzuk, lemossuk, karikákra vágjuk, és a kivajazott jénaiba szórjuk. A húst lemossuk, és jénaiba helyezzük, szórjunk rá egy kis kakukkfüvet és majorannát. Öntsünk alá egy kis rízstejet, majd fedjük le alufóliával. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 1 óráig süssük, akkor finom, omlós lesz a hús.
A zöldségeket megtisztítjuk, megpucoljuk, majd a párolóba tesszük, és puhára pároljuk.
A beshamel mártás elkészítését akkora időzítsük, amikor már a vége felé járunk a főzésnek. A tejet melegítsük fel egy fazékban, a vajat közepes fokozaton olvasszuk meg egy másik fazékban, majd adjuk hozzá a lisztet. Keverjük el, majd öntsük hozzá a meleg tejet fokozatosan, közben kevergessük kézi habverővel. Eleinte lehet csomósabb a massza, de ne ijedjünk meg, legyünk kitartóak, és akkor finom, sűrű mártás lesz az eredmény. Ha már kezd sűrűsödni, keverjük bele a csipet sót, a fél mokkáskanál kakukkfüvet, és a késhegynyi szerecsendiót. További kevergetés mellett hagyjuk besűrűsödni.
Tálalásnál szedjük a tányérra a krumplit, a zöldségeket, és a húst, majd öntsük nyakon a mártással. A sóhoz szokott felnőtteknek a húst még melegen sózzuk meg, illetve lehet a szószt is utána sózni. A picurnak készült a parázsburgonya, így 4 szem az ő tányérjára került, a többiből mi falatozhattunk.