Medvehagymás zabos krumplis pogácsa
2012.05.27.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Desszert, Reggeli, Tízórai, Uzsonna,
Címkék: zabpehely, krumpli, sütőpor_nélkül, pogácsa, food_revolution, medvehagyma, mentes pogácsa, medvehagymás pogácsa
Recept összetevői:
Ez a recept abban az időszakban született, amikor még nem szerettem volna élesztős dolgokat adni a hasfájós picikének, és azon gondolkodtam, milyen sós nasit süthetnék, amit mi is megennénk, de a fruktóz- és tejcukor érzékeny kis pocakját sem bántja. Így született ez az egyszerű recept a medvehagyma szezon kellős közepén.
Hozzávalók (kb. 8-10 db nagy tallér):
- 1 közepes krumpli (kb. 220 gramm nettó súly – héj nélkül)
- 50 gramm vaj (mentes!)
- 70 gramm zabpehely (gluténmentes diéta esetén gluténmentes)
- 30 gramm zabpehelyliszt (gluténmentes diéta esetén gluténmentes)
- 1 tk só, egy késhegynyi szerecsendió, 1 mk bazsalikom, 1 mk petrezselyem
- egy csokor medvehagyma kb. harmada
A medvehagymát alaposan lemossuk, megszárítjuk, és apróra vágjuk, vagy elvégeztetjük aprítógéppel a munkát.
A krumplit lemossuk, és héjában – fedő alatt – puhára főzzük. Meghámozzuk, még melegen pépesre törjük a vajjal, és fűszerezzük. A hűtőbe rakjuk kicsit hűlni, majd hozzáadjuk a zabpelyhet és a zabpehelylisztet, összegyúrjuk a masszát. Újból elrakjuk a tésztát pihenni a hűtőbe, majd olyan fél óra múlva beledolgozzuk a medvehagymát.
Amíg előmelegítjük a sütőt, hagyjuk a tésztát, végül lisztezett felületen kétujjnyi vastagságúra nyújtjuk, késsel csíkozzuk a tetejét, és kiszaggatjuk (én megint üvegpohárral dolgoztam). Papírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 200 fokon kb. 30 perc alatt kisütjük. Ha pirul a széle, vegyük ki a pogácsákat, elkészültek.