Gyors mini kakaós csiga
2020-03-25Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Desszert, Reggeli, Tízórai, Uzsonna, Vacsora,
Recept összetevői:
A koronavírus minket is újra rákényszerített, hogy kétnaponta süssek valamit, ugyanakkor a munka, digitális oktatás, „óvodai nevelés” mellett olyan receptekre van szükségem, amikor gyorsan készíthetek valami finomat reggelire, uzsonnára vagy vacsorára. Ez a kakaóscsiga inkább egy puhább változat (nem az a ropogós, pergős bolti), de a gyerekek imádják, ezért megmerem osztani a receptjét. (Legközelebb a tojást is el fogom hagyni.)
- 150 ml növényi tej (natúr! ízesítetlen!)
- 1 evőkanál szőlőcukor
- 25 g élesztő
- 300 g búzaliszt (nálunk most sima fehér liszt van otthon)
- 50 g margarin/vaj
- 1 nagy csipet só
- 1 db tojás (közepes, „M”-es méretű)
- A töltelékhez: 6 ek xilit/nyírfacukor, 5 tk holland kakaópor (cukrozatlan!), 50 g margarin/vaj
A langyos tejben az élesztőt a szőlőcukorral megfuttatjuk. Ha az élesztő felfutott, a liszthez hozzáadjuk a sót, a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojás felét. Átgyúrjuk a tésztát. Addig dagasztjuk, míg a tészta selymes, hólyagos nem lesz. Majd letakarjuk, meleg helyre tesszük, és a duplájára kelesztjük.
Közben összekeverjük a kakaót az édesítővel.
Ha megkelt a tésztánk, kinyújtjuk lisztezett felületen téglalap alakúra, és lekenjük olvasztott vajjal, egyenletesen mindenhol, majd megszórjuk az édesített kakaóval. Végül a tésztát feltekerjük és kb. 2 centiméteres szeletekre vágjuk és a papírral bélelt tepsire helyezzük. A tenyerünkkel kicsit kilapítjuk a csigákat. 20 percig hagyjuk pihenni.
Mielőtt a 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk a tepsit, lekenjük a csigák tetejét a maradék tojással. 10-15 perc alatt készre sül.
Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!