Tofutorta a legjobb hamis túrótorta
2015.06.08.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert, Uzsonna,
Címkék: tojás_nélkül, sütemény, torta, tofu
Recept összetevői:
Mióta megint teljesen tejmentesen kell ennünk a későn kiderült tejfehérje allergia miatt, azóta értelemszerűen a túró, a sajt, a joghurt és társai nem szerepelnek a menüben még laktózmentes és parányi formában sem. Nálunk a picur nem az a gyerek volt, aki olyan ételérzékeny, hogy el is utasítja azokat az ételeket, amiket nem bír a szervezete, sőt… Igazából ő szeret mindent, amit nem ehet: cukrosat, gyümölcsöt, tejtermékeket, így nagyon nagy lemondást jelent, hogy még laktózmentesen sem eheti ezeket. Így került egyszer csak a tofu a hozzávalók közé, holott sokáig nagyon kerültem a híre miatt. Hihetetlen eredményt, ízt értünk el vele, a picur teljesen odavolt, és azt mondta, én sütöm a legfinomabb sütiket :D Édes…
A süti igazából a laktózmentes túrótorta receptje, a túrót kicserélve tofuval. Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon. A hozzávalók a tésztához (ez egy nagyobb (kb. 22-28 cm) tortaformához is elég, de mi kisebben készítettük és a kimaradt tésztából linzerkarikákat szaggatunk). Hozzávalók a töltelékhez: ez a kisebb tortaformához méretezve, a nagyobbhoz szorozzátok meg kettővel.
- A tésztához:
- 150 gramm liszt (zabliszttel is működik)
- 100 gramm mogyoró
- 125 gramm vaj (tejmentes diétában pl. liga)
- 50-60 gramm nyírfacukor/xilit (édesszájúaknak több, akik már nem esznek olyan édesen, kevesebb is elég)
- 1 csipet só
- Hozzávalók a töltelékhez:
- 300 gramm tofu (kevesebb is elég lehet, ha pudingosabban szeretitek, ezzel még mi is kísérletezünk majd)
- 200-250 gramm növényi tejszín (most rizstejszín volt otthon, de a zabtejszínnek kicsit édesebb íze van. Fontos: ha az omlós-szárazabb túrótortát szeretitek, akkor elég 200 gramm tejszín, ha a puhább-pudingosabbat, akkor kell bele az 250 gramm)
- 1 zacskó mentes bio vanília pudingpor (kb. 40 gramm)
- 1 vaníliarúd kiakapart belseje
- kb. 70 gramm xilit/nyírfacukor
A mogyorót daráljuk porrá, keverjük a liszthez, adjuk hozzá a cukrot és a vajat kis kockákra vágva. Morzsoljuk össze a vajat a liszttel, majd gyúrjuk gombóccá. Mikor már nem ragad a tészta az edény falához, akkor csomagoljuk alufóliába, és fél órára tegyük pihenni a hűtőszekrénybe.
Addig készítsük el a tölteléket: a tofut, a tejszínt, a pudingport, a vaníliát és az édesítőt habverővel jól keverjük össze. Az a fontos, hogy a tofut törjük jól össze, hogy krémessé váljon a töltelékünk. A tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, kenjük ki a peremét vajjal és szórjuk meg liszttel, hogy a tészta később ne ragadjon hozzá.
A lehűtött tésztát két belisztezett sütőpapír között nyújtsuk kb. 3-4 mm vékonyra, és helyezzük a tortaformába. Nyomjuk az ujjainkkal az aljához és az oldalához, és töltsük bele a tölteléket. Az oldaláról a tésztát kicsit hajtsuk a töltelékre, és összecsipkedhetjük 2-3 cm távolságba.
A 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsül, kiszedés után hagyjuk kihűlni. Utána hűtőben tároljuk, nagyon jó íze van, mi nagyon rákaptunk.
Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!