Fruktózegyenérték táblázat – Az egyes élelmiszerek fruktóztartalma

2012-11-24

Címke: , , , ,

Sokan kértétek tőlem, ezért szóljon ez a poszt a fruktózegyenérték táblázatról és a legfontosabb tudnivalókról vele kapcsolatban.

A kórháztól kapott táblázat (szkennelt változatát lásd alább) tördelésében és kinézetében is hagyott kívánnivalót maga után, ezért Apa összerakott egy szép, áttekinthető változatot, kétféleképpen: az egyik az eredeti verzió, a másik pedig abc sorrend szerint, ha gyorsan meg kellene keresni az ételeket.

Ide kattintva elérhető: Fruktózegyenérték táblázat
(új ablak nyílik meg, ahol megtekintheted a táblázatot,
ha pedig szeretnéd letölteni, akkor kattints a jobb felső “Download” gombra)

Fruktóz egyenértékes táblázat (szkennelt változat).jpg

 

Mit kell tudni erről a táblázatról?

A fruktóz malabszorpciósoknak, azaz a gyümölcscukor érzékenyeknek, mikor kiderül a diagnózis, az első hat hétben nagyon szigorú diétát kell tartaniuk. Tilos:

 • gyümölcs
 • gyümölcslé
 • gyümölcstea
 • szörp
 • méz
 • kristálycukor, barnacukor
 • lekvár
 • édesítő
 • fűszerkeverékek, leveskockák, bármi ilyen, amiben előfordulhat cukor/édesítő
 • sűrített paradicsomból készített ételek
 • sütemény, keksz, nápolyi, csoki, túró rudi, jégkrém stb.

Továbbá fokozottan figyelni kell a zöldségek fruktóztartalmára. A táblázatban azt tüntetik fel, hogy az adott nyers élelmiszer mennyiség mennyi fruktózt tartalmaz: pl. 25 gramm nyers cékla tartalmaz 1 gramm fruktózt. Elméletileg 6 gramm fruktóznál/ nap nem szabad többet kapnia a fruktóz-intoleranciás gyereknek/embernek az első hat hétben, de ha csak érzékeny, vagyis fruktóz malabszorpciója van, akkor ezt nem kell ilyen szigorúan betartani. A zöldségeknél minden esetben arra figyeljünk, hogy az olyan zöldségek, melyeknél 1-100 gramm nyers zöldség tartalmaz 1 gramm fruktózt (pl. cékla, répa, vöröshagyma, fehérrépa, sütőtök stb. ld. táblázatban) azokkal fokozottan vigyázzunk, – inkább mérjük ki grammra ezeket, hogy lássuk, hány gramm fruktózt adtunk a betegnek, keveset szedjünk belőle, és keverjük olyan zöldségekkel, amelyek nyersen (tehát nem párolva, főzve, hanem eredeti formájában) 100 gramm fölött tartalmaznak 1 gramm fruktózt.

A kórházi dietetikus szerint édesíteni lehet: szőlőcukorral (mivel abból áll a szerveztünk, ezért azt le tudja bontani a hiányzó enzim nélkül is a fruktóz malabszorpciós is) vagy nyírfacukorral. (Ezentúl sok anyuka visszajelzett, hogy ők már steviát vagy egyéb természetes édesítőt is használnak, ezt szerintem mindenki saját maga kísérletezze ki. Itt azok az információk állnak most, amelyeket a kórházból kaptunk.)

Figyeljünk arra, hogy minden élelmiszer tartalmaz fruktózt, még a liszt, krumpli, rizs stb. is, és vigyázzunk a kész ételekkel: felvágott, vaj, krémek, pástétomok, ezek 90%-a tartalmaz valamilyen formában cukrot, csak éppen nem cukornak írják, hanem fruktóznak, szirupnak, dextróznak stb.

A fruktózmentes diéta menete fruktóz malabszorpció (gyümölcscukor érzékeny) esetében

 1. 6 hét szigorú diéta
 2. 6 hét után, ha még 2 hétig tünetmentes a beteg, akkor elindulhat a próbálkozás a magasabb fruktóztartalmú zöldségekkel
 3. 3 hónap után visszavezetés:
 • első hónap: 2 gramm fruktóz gyümölcsből/ nap (és szénhidrát mellé, ld. később)
 • második hónap: 4 gramm fruktóz gyümölcsből/ nap (és szénhidrát mellé, ld. később)
 • …. és így tovább, hónapról hónapra emelni a fruktózbevitelt tünetmentesség esetén, amíg 15 grammig el nem jut a beteg, HA bírja a szervezete! De csak akkor. Folyamatosan figyelni kell, írni az étkezési naplót, és óvatosan haladni.

Hogy megy a visszavezetés?

Ha letelik a hat hét, és a beteg még két hétig tünetmentes lesz, akkor el lehet kezdeni a magasabb fruktóztartalmú zöldségekkel próbálkozni, megnézni, hogy mennyit bír a szervezet, pl. egy sütőtökfőzelék, vagy céklából többet adni. Érdemes mérni (grammra) az élelmiszereket, hogy lássuk, hány gramm fruktózt jelent az elfogyasztott mennyiség, és mennyit bír a szervezet.

3 hónap fruktózmentes diéta utána pedig elindulhat a visszavezetés. DE nagyon fokozatosan!

 • 1 hónapig csak 2 gramm fruktózt ehet gyümölcsből a beteg, pl. 1 vékony szelet alma a reggelihez, és mindenképpen kell mellé szénhidrát kenyér/kifli/tészta/rizs/keksz bőségesen, ami segíti a felszívódást.
 • A következő hónapban ezt adagot, ha nem volt panasz, 4 grammra lehet emelni, a következő hónapban 6 grammra, és így tovább, míg el nem jutunk a 15 grammig panasz nélkül. Ennél magasabbra nem szabad emelni a fruktózbevitelt.

Ha van kérdés a fentiekkel vagy bármi mással kapcsolatban, írhattok a segit@babakonyha.hu címre vagy a Facebook-ra is.

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Email this to someone
email
Print this page
Print