Reggeli francia muffin a fruktóz-tej-tojásmentes diétában
2015.06.14.Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert, Reggeli, Uzsonna,
Címkék: francia_muffin, laktózmentes, uzsonna, tojás_nélkül, sütemény, tejmentes, muffin
Recept összetevői:
Egyik kedves Babakonyha blog követőm nagyon megörült a francia muffin receptjének, csak annyit kommentelt a facebookon, hogy „Bárcsak tojás se lenne benne”, de olyan kedvesen:
Persze rögtön beindultak az agytekervényeim, mert pontosan tudtam, hogy milyen volt nekünk is, mikor a fruktóz-tejmentes diétát még tojás mentessé is kellett tenni, így egy olyan kísérletbe kezdtem, amit egyébként már régóta tervezgettem a chia maggal. Így született meg a francia muffin tojásmentes verziója :)
Hozzávalók (egy tepsi):
- 100 gramm vaj (fruktóz- és tejmentes diétában pl. liga)
- 120 gramm szőlőcukor (vagy 90 gramm xilit, vagy keverve is lehet használni a xilitet és a szőlőcukrot)
- 1 tojás helyettesítésére: 1 evőkanál chia mag 3 evőkanál vízzel felöntve, 20 perc alatt megszívja magát és megduzzad kocsonyásra
- 180 gramm liszt: 130 gramm búzaliszt, 35 gramm kókuszliszt,15 gramm zabliszt
- 2 csipet só
- fél zacskó sütőpor
- 1 teáskanál szerecsendió (mi másodjára már egy kicsit kevesebbet raktunk bele, mert így nekünk kicsit fűszeres lett)
- 1 csésze növényi tej
A vajat olvasszuk fel, keverjük ki az édesítővel, aztán a kocsonyásra duzzadt chiamaggal, és a szerencsendióval. A lisztet a sóval és a sütőporral jól keverjük össze, és fokozatosan adagolva keverjük hozzá a folyékony összetevőkhöz. Végül jöhet bele a tej.
Osszuk el a muffinformákba a tésztát (kb. háromnegyedéig legyen a formának), és mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe 20 percre.
A végén olvasztott vajjal le lehet kenni a tetejét és fahéjas porcukrot (szőlőcukrot, vagy porrá darált xilitet) szórni rá. Mi imádjuk. Gyorsan kész van, vihető ide-oda és eteti magát :)
Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!