Kánikula idején fokozott folyadékfogyasztás!

2013-08-01

Címkék: , ,

Szerző: Hegyi Kitti dietetikus és életmód tanácsadó

Már most rekkenő hőség van, és a hétvégére még további felmelegedést ígérnek. Dietetikusként és táplálkozási tanácsadóként különösen fontosnak tartom, hogy felhívjam a figyelmet a megfelelő folyadék fogyasztásra. A gyerekek általában csak az utolsó utáni pillanatban szólnak, hogy szomjasak, vagy néha akkor sem, ezért szülőként mi válunk felelőssé gyermekeink folyadék fogyasztásában.

  • A nap folyamán többször kínáljunk fel gyermekünknek egy pohár vizet,
  • és az is jó, ha eleve kikészítünk neki egy pohárral az asztalra, melyet nap közben párszor frissre cseréljük.
  • Figyeljünk közben magunkra is, amikor gyermekünk iszik, mi is igyunk meg 2-2,5 dl vizet, amikor pedig mi szomjazunk meg, a gyermeknek is töltsünk egy pohárral.

Azok vagyunk, amit megiszunk” – Habár minden folyadéktartalmú étel segíti folyadékszükségleteinket, a víz legnagyobb mennyisége abból származik, amit megiszunk. Az anyagcsere folyamatokban, a normális vérkeringés fenntartásában, valamint a folyadékháztartásban a víz alapvető szerepet játszik. Megfelelő mennyiségű víz fogyasztása nemcsak a hidratáltságunk fedezésére, hanem az egészséges étrend fenntartására is szolgál.

A fokozott hőségben különösen figyelnünk kell arra, hogy elegendő folyadékot igyon az egész család.

  • Az üdítőitalok és a rostos üdítők nem jók a folyadék pótlására már csak a kalóriamennyiségük miatt sem, gyermekeknél pedig a fogszuvasodás megelőzése miatt nemcsak az édességek, hanem a sok cukros üdítőital fogyasztására is oda kell figyelni.
  • Már akkor igyuk meg az első pohár vizet, mikor még nem érezzük magunkat szomjasnak, hisz az már egy jelzés a kiszáradásra a szervezettől.
  • Óránként 2-2,5dl vizet fogyasszunk!
  • Ha nem szeretjük a semleges víz ízét, próbáljuk meg, hogy a vízbe teszünk egy nagyon kevés gyümölcslevet, egy szelet citromot, narancsot vagy lime-ot.
  • Ha lehet, akkor kerüljük azt, hogy egész nap cukros, rostos üdítőket igyon a gyermek. Tegyük színesebbé számukra is a folyadékpótlást, például színes szívószálakkal díszíthetjük a vizespoharukat, vagy
  • engedjük, hogy ő válassza ki a poharat, amelybe a vizet öntjük.
  • Vonjuk be az előkészítésbe, így biztosan több kedve lesz megkóstolni a felkínált folyadékot, vizet is.

water_child.jpg

(Kép forrása: baby-toddler-club.coles.com.au)

A blog lehetőséget biztosít vendég szakértőknek, hogy az oldal témájához kapcsolódó írását, cikkét, fotóját, videóját megjelentesse, azonban ezek jogszerűségét és valódiságtartalmát az oldal szerkesztőjének nincs módjában leellenőrizni, ezért az ebből eredő károkért a szerkesztő semmilyen felelősségre nem vonható! Amennyiben viszont az említett bejegyzések sértik valakinek vagy valakiknek az érdekeit, megfelelő írásos indok alapján a bejegyzést a szerkesztő kijavítja vagy igény esetén törli! A fentiek a bejegyzésekhez fűződő hozzászólásokra is vonatkoznak!.

A szerzői jogokról:  ITT

 

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print