Fontos a kiegyensúlyozott reggeli a kicsiknél – akár anyagcserezavar esetén is

2014-01-21

Címke: , , , , , , ,

Szerző: László Lilla dietetikus és élelmezésvezető

Az egészséges, kiegyensúlyozott reggeli szerepéről sokat hallhatunk különböző fórumokon, a nap első étkezése természetesen a kicsiknél is meghatározó. (Kép forrása: family.go.com)

eating-baby-240-4878661.jpgA csecsemőkori növekedés és súlygyarapodás intenzívebb, mint gondolnánk: súlyuk egyéves korra mintegy háromszorosára nő. Számukra ebben az időszakban a legideálisabb az anyatejes táplálás, az anyatej ugyanis a megfelelő arányban és minőségben tartalmazza a számukra fontos tápanyagokat.

Az elválasztás ideális esetben nagyjából egyéves korra fejeződik be. Általában utoljára a reggeli szoptatást váltják ki, de ez egyénenként változó lehet.

  • 6 és 8 hónapos kor között, a szilárd táplálék bevezetésekor reggelire adhatunk a babának különböző gabonapépeket és –kásákat (ilyenkor még gluténmentesek, például rizsből), gyümölcspüréket és –leveket (almából, banánból, barackból, körtéből). Elkészítésükhöz használhatunk anyatejet, vagy szükség esetén tápszert.
  • 8 hónapos kortól már jöhetnek a búzalisztből készült pékáruk és a tejtermékek (natúr joghurt, kefir) is.
  • 10 hónapos kortól a kört bővíthetjük sajttal, a kornak megfelelő zöldségekből (cukkini, cékla, zöldborsó, brokkoli) készült házi krémekkel.
  • 13 hónapos korban a zöldségeket már nyersen is adhatjuk a reggeli mellé, és használhatunk tojást is az ételkészítéshez (főtt tojás, rántotta, vagy akár palacsinta is készülhet belőle). Tejet, tejfölt, túrót és vajat is csak ebben a korban kezdhetünk adni a picinek. Készíthetünk házi turmixot, gyümölcsjoghurtot is (az olyan aprómagvas gyümölcsökkel, mint például a málna és az eper, 16-18 hónapos korig várjunk).
  • A kakaót koffeintartalma miatt az általános gyakorlattól eltérően inkább csak mértékkel, és kétéves kor után adjuk.
  • Az ipari felvágottak helyett adjunk a babának hajszálvékonyra szeletelt, vagy darált főtt csirkemellet, házi húskrémet (csirkét és pulykát 7-8 hónapos kortól, marhát és sertést 9-10 hónapos kortól adhatunk), házi csirkemájkrémet (9-10. hónaptól). Így kerülhetjük el leginkább a különböző tartósítószereket, mesterséges adalékokat, és a túlzottan sós ízhez sem fog hozzászokni a pici.

Az elválasztás befejeztével a kicsit fokozatosan szoktatjuk hozzá a hosszú távon követendő változatos, kiegyensúlyozott egészségmegőrző táplálkozáshoz. Fontos, hogy ez a törekvés minél fiatalabb korban elinduljon, hiszen így lesz a legbiztosabb, hogy az alapok rögzülni fognak.

Ne felejtsük el, hogy a szülői példa és minta is jelentősen befolyásolja a gyerekek hozzáállását az étkezéshez.

Amint a kicsi bekerül valamilyen oktatási-nevelési intézménybe, figyeljünk oda, hogy az ottani étkezéseket otthon a megfelelő ételekkel egészítsük ki: példaképpen, ha az ebéd valamilyen tésztaféle volt, akkor vacsorára érdemes zöldséges fogást készíteni.

Ha gyermekünk fruktózmalabszorpcióban szenved, természetesen a reggelinél is alkalmazni kell a diéta alapelveit. Amennyiben például gyümölcspépet adunk a picinek, akkor annak magasabb fruktóztartalma miatt társítsuk valamilyen gabonával. 6-8 hónapos korban keverhetjük rizspépbe, később ízesíthetünk vele vizes vagy tejes turmixokat, joghurtokat (ez azért is jó lehet, mert az ízesítésre használt gyümölcsből kevesebb is elég). Figyeljünk a magas fruktóztartalmú zöldségek mennyiségére is, mint pl. a cékla, a sütőtök (ld. fruktózegyenérték táblázat), és persze gyermekünk személyes intoleranciájára, mit és milyen mennyiségben bír el a szervezete

Laktózintoleranciás gyermeknél a tehéntejet kell kiváltanunk. A natúr joghurt és a kefir alacsonyabb laktóztartalma miatt általában nem okoz problémát, ezeket 9-10 hónapos kortól adhatjuk, de természetesen mindig vegyük figyelembe az intolerancia mértékét, a személyes tapasztalatainkat, mi az, amit még a babánk bír. A tehéntej kiváltására alkalmazhatunk a kornak megfelelő tápszert, később növényi tejeket. Ezeket általában 1 éves kor után javasolják, de megfogalmaztak már olyan ajánlást is, hogy 7-8 hónapos kortól rizstejet, 11-12 hónapos kortól zabtejet, 13 hónapos kor után laktózmentes tejet kaphat a pici, mandula- és szójatejjel 16-18 hónapos kor után próbálkozhatunk. A legjobb, ha ezzel kapcsolatban kikérjük dietetikusunk véleményét, és a pici egyéni toleranciája, hozzátáplálási naplója alapján döntünk a bevezetésről.

healthy-breakfast-871287410500r0Je.jpeg(Kép forrása: crazyaboutmybaybah.com)

 Felhasznált irodalom: http://www.kismamablog.hu/hozzataplalas/baba-receptek-hete-a-baba-reggelije

A blog lehetőséget biztosít vendég szakértőknek, hogy az oldal témájához kapcsolódó írását, cikkét, fotóját, videóját megjelentesse, azonban ezek jogszerűségét és valódiságtartalmát az oldal szerkesztőjének nincs módjában leellenőrizni, ezért az ebből eredő károkért a szerkesztő semmilyen felelősségre nem vonható! Amennyiben viszont az említett bejegyzések sértik valakinek vagy valakiknek az érdekeit, megfelelő írásos indok alapján a bejegyzést a szerkesztő kijavítja vagy igény esetén törli! A fentiek a bejegyzésekhez fűződő hozzászólásokra is vonatkoznak!.

A szerzői jogokról: http://goo.gl/yq5bFG

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page